Un element din suplimentele alimentare pentru slăbit poate cauza cancer

Un element din suplimentele alimentare pentru slăbit poate cauza cancer

Cercetătorii australieni au publicat un studiu din care reiese că un nutrient extrem de popular, folosit în suplimentele alimentare destinate pierderii în greutate şi tratamentului împotriva diabetului zaharat, poate fi cancerigen.

Cromul trivalent (CrIII), care poate fi obţinut prin dizolvarea de crom elementar în acizi cum ar fi acidul clorhidric sau acidul sulfuric, este utilizat în suplimentele nutriţionale pentru tulburări metabolice cum ar fi rezistenţa la insulină şi în diabetul de tip 2. El este ruda cancerigenă a cromului hexavalent (CrVI) şi a fost făcut celebru de cartea şi filmul „Erin Brockovich”.

Cercetătorii de la Universitatea din New South Wales (UNSW) şi de la Universitatea din Sydney au tratat celulele de grăsime animală cu CrIII în condiţii de laborator şi, după ce au creat o hartă a fiecărui element chimic din interiorul celulei folosind un fascicul de raze X de înaltă energie, au constatat că acesta a fost parţial cancerigen.

Aceasta a fost prima dată când oxidarea a fost observată într-o probă biologică cu aceleaşi rezultate aşteptate în celulele umane.

Experimente efectuate suplimentar au contribuit la clarificarea naturii cancerigene a CrV, care poate fi sintetizat prin tratarea cromului metalic cu fluor la 400 de grade Celsius şi la o presiune de 200 de bari, şi a CrVI care se găseşte în celule.

Rezultatele creează motive de îngrijorare cu privire la riscurile de a lua de suplimente alimentare de crom pe termen lung sau în doze mari.

Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a stabili dacă suplimentele de crom modifică în mod semnificativ riscul de cancer.

Academia Naţională de Ştiinţe din SUA estimează că până la 200 de micrograme de crom este un regim alimentar de zi cu zi care poate fi administrat în condiţii de siguranţă şi adecvat pentru consum.

Conform ghidurilor australiene, aflate în prezent în curs de revizuire, 25-35 micrograme de crom pe zi sunt recomandabile ca un aport adecvat pentru adulţi.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.