Universitatea Tehnică, în clasamentul internaţional al impactului cercetării

Universitatea Tehnică, în clasamentul internaţional al impactului cercetării

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI) este a cincea instituţie de învăţământ superior din ţară în clasamentul internaţional The Transparent Ranking şi pe locul al treilea în ceea ce priveşte universităţile cu profil tehnic.

Universitatea Tehnică se clasează pe poziţia 1.789, în creştere cu aproximativ 500 de poziţii faţă de datele raportate de acelaşi clasament la ultima analiză din urmă cu şase luni.

The Transparent Ranking se foloseşte de indexarea lucrărilor ştiinţifice publicate de către platforma Google Scholar. Este considerat a fi unul dintre cele mai utile instrumente în diseminarea informaţiilor cu privire la gradul de citări şi lucrările publicate de cadrele didactice şi cercetătorii instituţiilor de învăţământ superior din întreaga lume. De asemenea, la nivelul conducerilor universităţilor româneşti, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval este unul dintre cei mai citaţi rectori din ţară, conform platformei Google Scholar, cu 1.255 de citări.

Într-un clasament bazat pe cifrele indexate în acest top, rectorul TUIAŞI se află pe poziţia întâi atât la nivelul instituţiilor de învăţământ superior din municipiului Iaşi, cât şi la nivelul Alianţei Române a Universităţilor Tehnice din România (ARUT).

Potrivit Google Scholar, rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Şerban, are 190 de citări, în timp ce rectorul Universităţii Tehnice din Cluj – Napoca, prof. univ. dr. ing. Vasile Ţopa, are 283 de citări. Cei doi rectori: al Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti (UTCB), prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu, şi al Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB), Mihnea Costoiu, nu au profiluri de Google Scholar, iar preşedinţii Senatelor celor două instituţii, prof. univ. dr. ing. Anton Anton, al UTCB, are un număr de 48 de citări, în timp ce prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, de la UPB, are 2.117 de citări.

Cred că un manager potrivit, să nu spun bun, trebuie să fi fost implicat efectiv în principalele activităţi ale entităţii pe care o conduce. Acest aspect devine şi mai evident în cazul universităţii, pentru care cercetarea este nu doar obligatorie, ci esenţială. Pentru mine cercetarea înseamnă mult mai mult, înseamnă pasiune. Activez într-un domeniu fascinant, ingineria biochimica şi biotehnologia, în care lucrez cu viaţa la nivel micro ca să obţin efecte la nivel macro. Cercetarea reprezintă o componentă definitorie a vieţii mele academice, nu doar o condiţionare a evoluţiei mele. Iar dacă rezultatele sunt recunoscute ca fiind importante de către comunitatea ştiinţifică internaţională, atunci satisfacţiile sunt pe măsură. Din păcate pentru ceea ce menţionam anterior, cel puţin în cele zece luni de mandat de până acum, am fost nevoit să îmi transfer timpul, energia şi interesul către partea de management universitar. Însă mi-am asumat această neglijare temporară a cercetării”, a specificat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.