Usturoiul de Copălău trebuie protejat în UE

Usturoiul de Copălău trebuie protejat în UE

Autorităţile din comuna Copălău, judeţul Botoşani, au demarat, cu sprijinul Direcţiei pentru Agricultură, procedurile pentru înregistrarea usturoiului cultivat în localitate, ca produs cu indicaţie geografică protejată.

Primarul din Copălău, Ciprian Ivanov, susţine că usturoiul produs de localnici este unic în Europa prin proprietăţile sale şi, din acest motiv, trebuie protejat la nivelul Uniunii Europene. Potrivit acestuia, acest tip de usturoi are calităţi foarte bune în gastronomie, dar şi terapeutice. „Unicitatea usturoiului de Copălău este dată de solul din zonă şi de seminţele folosite. El are anumite proprietăţi care îl fac să fie apreciat de cei care îl folosesc”, a precizat Ivanov.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură, Cristian Delibaş, a afirmat că există deja demarate discuţii avansate cu autorităţile din zonă pentru acest proiect. „Ei trebuie să se unească într-o formă asociativă, într-o cooperativă, pentru a putea urma paşii de autorizare. Cred că în cel mai scurt timp ne vom apleca asupra implementării acestei scheme pe plan naţional şi o vom înainta Uniunii Europene spre avizare ulterior”, a declarat Cristian Delibaş.

Localnicii susţin că usturoiul de Copălău este 100% ecologic, însă, cu toate acestea, se plâng că piaţa este invadată de usturoi din import, de calitate slabă şi la preţul foarte mici.

Primarul din Copălău susţine că o treime dintre localnici se ocupă cu producerea şi comercializarea usturoiului, această cultură constituind pentru mulţi şi unica sursă de venit. El spune că în cel puţin 400 de gospodării din totalul celor 1.100 se întâlneşte celebrul usturoi.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.