Va ţine cont Liviu Dragnea de sfaturile lui Adrian Năstase?

Va ţine cont Liviu Dragnea de sfaturile lui Adrian Năstase?

Pe principiul cine nu are un Adrian Năstase (în politică) să-şi cumpere, astăzi vă prezentăm una din ultimele scrieri ale acestuia pe blogul pe care-l posedă.

Pertinent în exprimare, Adrian Năstase îi oferă, mai direct sau mai voalat, unele sfaturi actualului şef al PSD, Liviu Dragnea. Pornind de la declaraţia lui Dragnea („listele judeţene pentru parlamentare vor cuprinde numai candidaţi propuşi de organizaţiile locale”), Năstase face o analiză extrem de interesantă a consecinţelor unei astfel de decizii, pe care o prezentăm şi noi mai jos:

Sub presiunea probabila a unor ONG-uri care repeta, periodic, mantra schimbarii clasei politice, Liviu Dragnea a anuntat ca listele judetene vor cuprinde numai candidati propusi de organizatiile locale si ca el nu va trimite, pe aceste liste, pe nimeni de la centru. Este mai bine asa? Eu nu cred. In primul rand, se alege, evident, un singur parlament (nu se aleg parlamente judetene). Cum se va coordona configurarea comisiilor parlamentare? Cand se va trage linia, se va observa – posibil – ca in noul parlament sunt prea multe persoane din zona de educatie sau prea multi tineri oameni de afaceri. Un parlament fara personalitati, fara oameni cu notorietate nationala nu va putea sa comunice public. Un grup parlamentar fara membri cu mare autoritate profesionala nu va putea sa promoveze proiecte cu valoare ideologica. Un grup parlamentar care nu va cuprinde oameni cu experienta in afacerile europene nu va putea sa se angajeze in marile batalii ce vor urma la nivelul Uniunii Europene. Rostul conducerii partidului este sa coordoneze acest proces de nominalizari – inclusiv procentul de tineri si de femei pe liste. Conducerea partidului, in opinia mea, nu se poate dezinteresa de efortul de „head hunting” pentru liste, fiind necesara cautarea unor juristi de marca (bataliile cele mai importante urmand sa se desfasoare, in continuare, in domeniul juridic/justitiei) sau candidati cu experienta economica/sociala din zona guvernamentala/academica. In plus, in formula actuala, diverse persoane interesate vor alerga prin judete, pe cont propriu, pentru a se „indigeniza” pe listele locale. Conducerea partidului va avea doar un drept de cenzura pentru propunerile locale? Nu trebuie sa aiba un rol activ in gasirea unor candidati de valoare? Riscul, in caz contrar, este acela ca si noul parlament sa fie o masa de manevra pentru viitorul executiv. Sunt sigur ca Liviu Dragnea nu doreste un astfel de parlament.

Un singur comentariu ne mai rămâne de făcut: va ţine sau nu cont Liviu Dragnea de sfaturile întemeietorului Partidului Social Democrat?

Citeşte şi „Ponta – postare virală pe Facebook”

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.