Vezi ce sancțiuni riști dacă nu arunci gunoiul unde trebuie

Vezi ce sancțiuni riști dacă nu arunci gunoiul unde trebuie

Municipiul Iași va avea un nou regulament privind salubrizarea. Documentul a fost lansat în dezbatere publică la finalul anului trecut, pe site-ul Primăriei Municipiului Iași, schimbările fiind impuse ca urmare a modificărilor privind cadrul instituțional al proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Iași”.

Conform documentul amintit, mecanismul de plată prin tarif existent în prezent în Municipiul Iași va fi menținut până la data de 4 decembrie 2022, data de finalizare a contractului încheiat între Municipiul Iași și SC Salubris SA.

Regulamentul prevede mai multe tipuri de contravenții pentru operatorul de salubrizare, 13 pentru agențiieconomici ș 11 pentru persoane fizice.

Cea mai mare amendă ajunge la 3.000 lei şi are în vedere arderea deşeurilor din punctele de colectare.

În cazul în care un recipient dintr-un astfel de punct este deteriorat, cel în culpă poate primi o amendă de până la 2.000 lei.

O sancţiune de maximum 1.000 lei este prevăzută pentru nerespectarea de către utilizatori a termenelor de achitare a contravalorii serviciilor furnizate/prestate, pentru depozitarea materialelor de construcţii pe domeniul public sau depunerea în containere de deşeuri animaliere.

Alte amenzi au în vedere nerespectarea precolectării selective a deşeurilor (200-500 lei), aruncarea deşeurilor în alte locuri decât cele special amenajate (100-200 lei), depozitarea deşeurilor în afara recipientelor din punctele de colectare (100-200 lei), obstrucţionarea căilor de acces către platforme pentru mijloacele de transport (100-200 lei), aruncarea deşeurilor de construcţii şi demolări pe domeniul public (50-100 lei) şi utilizarea recipientelor pentru deşeuri reciclabile în alte scopuri decât cele pentru care sunt destinate (100-200 lei).

Pentru aceleaşi fapte, amenzile pentru agenţii economici ajung să fie şi de zece ori mai mari. În cazul operatorului de salubrizare, cea mai mare sancţiune ajunge la 100.000 lei şi poate fi aplicată dacă acesta nu respectă fluxul deşeurilor indicat de Primăria Iaşi.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.