Vin vremuri grele pentru cei care vor să devină asistenţi medicali

Vin vremuri grele pentru cei care vor să devină asistenţi medicali

După mai multe scandaluri legate de anumite școli post-liceale care eliberau diplome fără a cere prezența la cursuri, Ministerul Educației și cel al Sănătății au hotărât că viitorii asistenți să facă practică doar în spitale și clinici de profil și să aibă prezența integrală.

Recent, un spital din Buzău a organizat concurs, căutând 30 de asistenți. Deși au fost 300 de concurenți, erau atât de slab pregătiți încât nu s-au acoperit toate posturile libere.

„Învățământul sanitar postliceal din România este dezastru! Vreți să va arăt un test dat de un absolvent cu notă mare? Era analfabet, pur și simplu! Vechiul sistem permitea ca un asistent să facă practică la geriatrie, apoi să se angajeze pe o secție de chirurgie sau de nou născuți!”, a declarat Președintele Ordinului Moașelor și Asistenților, Mircea Timofte.

În urmă cu 30 de ani, în România existau 40 de școli sanitare. Cel mult una în fiecare județ. Acum sunt peste 200, cele mai multe private. În fiecare an, aceste şcoli scot pe pitaţă 3-4.000 de absolvenți cu diplomă. Între 1.500 și 2.000 dintre aceştia pleacă în străinătate, pentru că actele sunt recunoscute internațional. Circa 1.000 se angajează în clinici din țară, iar restul devin șomeri.

În ultimii ani, doi români au murit în cazuri de malpraxis în care au fost gășiți responsabili asistenții de tură. Primul a făcut greșit o transfuzie. Al doilea a confundat medicamentul prescris unei fetițe. În ultimul caz, spitalul și primăria au plătit daune de 300.000 de euro.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.