Ziua Europei la Biblioteca „Gheorghe Asachi” Iaşi

Ziua Europei la Biblioteca „Gheorghe Asachi” Iaşi

Ziua Europei va fi celebrată de Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi cu o serie de evenimente, care vor avea loc pe parcursul întregii săptămâni.

Pe lângă expoziţiile de carte tematică şi materiale informative europene, vor avea loc dezbateri, prezentări de carte, audiţii muzicale şi desemnarea câştigătorilor concursului de epigrame pe teme europene.

Luni, 8 mai 2017, de la ora 10.00, la Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” din Iaşi, sub genericul „Carte, Tineret, Libertate” vom discuta despre Ziua Naţională a Tineretului (2 mai), Ziua Mondială a Presei Libere (3 mai), Ziua Europei, Ziua Independenţei României şi a Sfârşitului celui de Al Doilea Război Mondial (9 mai) şi cum sunt oglindite aceste zile în presă, dar şi în literatura de specialitate sau cea beletristică.

Marţi, 9 mai 2017, de la ora 10.00, Ziua Europei va fi celebrată şi la Căminul pentru persoane vârstnice „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Bucium. Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociaţia „AFECT” şi se desfăşoară în cadrul proiectului „O carte pentru vârsta a treia”. Vor fi prezentate cărţi şi albume de artă aflate în colecţiile bibliotecii. De asemenea, vor fi audiate compoziţii orchestrale. Din program nu va lipsi Odă bucuriei, una dintre cele mai renumite compoziţii ale lui Ludwig van Beethoven, audiţie care va fi însoţită, în prealabil, de o prezentare istorică. Odă bucuriei a devenit imnul oficial al Uniunii Europene din anul 1985 şi simbolizează nu numai Uniunea Europeană, ci Europa în sens mai larg. În limbajul universal al muzicii, dă glas idealurilor europene de libertate, pace şi solidaritate, cu atât mai mult în această perioadă destul de zbuciumată pe care o traversează bătrânul continent.

Tot marţi, de la ora 14.00, la Filiala „Ion Creangă” de la Casa Sindicatelor, va avea loc festivitatea de premiere a câştigătorilor concursului de epigrame pe teme europene. Concursul a fost organizat graţie Academiei „Păstorel”, juriul având în componenţă doi importanţi scriitori de literatură umoristică şi epigramişti, Mihai Batog Bujeniţă şi Mihai Haivas.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.