Ziua în care Dobrogea a revenit la România

Ziua în care Dobrogea a revenit la România

Pe 14 noiembrie 1878 Dobrogea a revenit oficial în componenţa României.

În urma războiului româno-ruso-turc de la 1877-1878, România a obţinut la Congresul Internaţional de la Berlin de la 1/13 iunie – 1/13 iulie 1878 recunoaşterea independenţei de stat şi revenirea la ţară a Dobrogei de nord cu Delta Dunării şi Insula Şerpilor.

Războiul ruso-româno-turc de la 1877-1878 a marcat cucerirea pe câmpul de luptă a independenţei de stat a României.

După încheierea războiului, România a obţinut, la Congresul Internaţional de la Berlin, de la 1/13 iunie – 1/13 iulie 1878, recunoaşterea independenţei de stat şi revenirea la ţară a Dobrogei de nord cu Delta Dunării şi Insula şerpilor. În data de 14 noiembrie 1878, la Brăila, a fost citită „Proclamaţia către dobrogeni” a Principelui României Carol I de Hohenzollern, care consfinţea preluarea de către România a administraţiei Dobrogei.

În zilele de 14-18 noiembrie 1878, la Babadag, Tulcea şi Constanţa au fost primite cu entuziasm primele unităţi ale armatei române, toate comunităţile etnice adresând Guvernului României telegrame de felicitare în care îşi exprimau adeziunea faţă de actul istoric la care luau parte.

Citeşte şi „Cel mai mare muzeu subacvatic”

Unirea Dobrogei cu Patria Mamă a reprezentat, după Unirea Moldovei cu Ţara Românească din 1859, o nouă şi importantă etapă în procesul de desăvârşire a unităţii de stat a românilor, proces încheiat prin Marea Unire din 1918.

Pentru a marca acest eveniment, începând cu anul 2015, pe 14 noiembrie se sărbătoreşte Ziua Dobrogei.

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost adoptat la 9 septembrie 2015, de Plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. Legea 230/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial din 7 octombrie 2015.

Potrivit legii, sărbătorirea anuală a Zilei Dobrogei poate fi marcată de autorităţile centrale şi locale, de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural – ştiinţific. De asemenea, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini, atât material cât şi logistic, evenimentele organizate cu acest prilej, iar Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune pot include în program emisiuni culturale pe această temă, dar şi transmisiuni de la manifestările dedicate acestei zile.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.