Ziua Independenţei

Ziua Independenţei

Statele Unite ale Americii sărbătoresc pe 4 iulie Ziua naţională. Cunoscută şi ca Ziua Independenţei, aceasta marchează aniversarea declaraţiei de independenţă din 1776 faţă de Marea Britanie, semnată de 13 colonii de pe continentul nord-american.

SUA, cu o suprafaţă totală de 9.826.675 kmp (a treia din lume), are o populaţie de peste 318.890.000 locuitori. Ocupă partea centrală şi de nord-vest a Americii de Nord şi este unul dintre cele mai întinse state din lume.

Relieful este variat şi diferenţiat, de la Est la Vest, în trei mari zone paralele, orientate Nord-Sud: Munţii Apalaşi (Appalachian Mountains), Marile Câmpii centrale (Great Plains) şi Munţii Stâncoşi (Rocky Mountains, cu Mount McKinley – 6.198 m, Alaska).

Hawaii, singurul stat aparţinând SUA şi aflat în afara continentului nord-american este constituit din arhipelagul vulcanic omonim situat în partea centrală a Oceanului Pacific, la sud de Tropicul Racului şi la 3.700 km vest de coastele Californiei.

Clima este, în linii mari, temperată în jumătatea nordică, cu nuanţe oceanice pe coastele nord-atlantică şi nord-pacifică, şi subtropicală în sud.

Ştiţi care este cel mai vechi muzeu din România?

Pe teritoriul SUA se află unul dintre cele mai mari fluvii din lume – Mississippi (6.019 km, împreună cu afluentul său Missouri). 664.709 kmp din suprafaţa Marilor Lacuri revin SUA, Lacul Michigan – în întregime, Lacurile Superior, Huron, Erie şi Ontario – parţial, fiind împărţite cu Canada.

Teritoriul nord-american era populat, în epoca precolumbiană (circa 26000 î. H.), de numeroase triburi amerindiene, de vânători şi pescari, ai căror strămoşi imigraseră din Asia peste strâmtoarea Bering spre sfârşitul Paleoliticului.

În 1492, noul continent este prezentat Europei de navigatorul genovez Cristofor Columb.

Spaniolii, conduşi de Pedro Menendez de Aviles, fondează în 1565, Sf. Augustin (în Florida), prima aşezare europeană permanentă de pe continentul nord-american.

Între 1607 şi 1733, pe coasta Atlanticului iau fiinţă 13 colonii engleze – Massachusetts (1620), Maryland (1634), Pennsylvania (1682), Georgia (1733) ş.a.

La 5 septembrie 1774 este convocat primul Congres Continental, la Philadelphia. Congresul redactează o „Declaraţie a dreptului, în care se afirma dreptul de a vota propriile impozite” şi creează „Asociaţia continentală”.

La 4 iulie 1776, cele 13 colonii engleze îşi proclamă independenţa. Thomas Jefferson redactează „Declaraţia de independenţă” care este adoptată de Congresul american. Independenţa este recunoscută prin Tratatul de la Paris din 3 septembrie 1783.

În 1787 este adoptată Constituţia SUA (în vigoare, cu amendamente, până astăzi), care proclamă SUA stat federal şi introduce sistemul prezidenţial de guvernământ — George Washington (1789-1797) – primul preşedinte al ţării.

În secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, SUA continuă expansiunea pe continent prin adăugarea unor noi state, numărul lor ajungând la 50. Contradicţiile dintre statele sudice, partizane ale sclaviei, şi cele nordice, aboliţioniste, conduc la părăsirea uniunii de către 10 state sudice şi la izbucnirea Războiului de secesiune (1861-1865). După victoria nordului, SUA cunosc o dezvoltare economică rapidă, devenind, la sfârşitul secolului al XIX-lea, prima putere industrială a lumii.

Statele Unite ale Americii sunt o republică federală, constituită istoric prin uniunea liber consimţită a 50 de state (cărora li se adaugă un district federal şi un stat asociat – Puerto Rico). Constituţia federală din 1787 (cea mai veche în vigoare, completată ulterior cu 27 de amendamente) impune o serie de mecanisme complexe de echilibrare a puterii federale centrale (Preşedinţia – Administraţia şi Congresul) cu puterile locale, aparţinând statelor (guvernatorii şi legislativele statale). În SUA, preşedintele este cumulativ şi prim-ministru, ca şef al executivului compus din miniştri denumiţi secretari.

Află totul despre sistemul electoral din SUA

Preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi împreună de către un colegiu de electori, aleşi în mod direct din fiecare stat. Mandatul este de 4 ani şi pot fi realeşi pentru un al doilea mandat. Următoarele alegeri prezidenţiale vor avea loc la 8 noiembrie 2016.

Congresul american este o instituţie bicamerală formată din Senat, camera superioară, şi Camera Reprezentanţilor, cea inferioară.

Senatul are 100 de membri, 2 membri pentru fiecare stat, aleşi pentru un mandat de 6 ani, iar o treime din membri este aleasă la fiecare doi ani. Prin constituţie, vicepreşedintele SUA este şi preşedinte al Senatului, care poate fi înlocuit în absenţa sa de către preşedintele pro tempore ales al Senatului.

Camera Reprezentanţilor are 435 membri aleşi prin vot direct de către electoratul din fiecare stat, pentru un mandat de doi ani.

Capitala Statelor Unite este Washington D.C, fiind situată în Districtul Columbia (district federal cu regim distinct, care ocupă o suprafaţă de 177 kmp, pe ambele maluri ale râului Potomac, între statele Virginia şi Maryland).

SUA are ca limite Canada în Nord (inclusiv Alaska), Oceanul Atlantic în Est, Mexic şi Golful Mexic în Sud şi Oceanul Pacific în Vest.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.