Ziua Universală a Iei

Ziua Universală a Iei

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Asociaţia „Ciurbeștenii”, Școala Gimnazială „D. Sturdza”, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” și Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții Iași „D. Leonida”, invită publicul luni, 25 iunie 2018, începând cu ora 17:00, la Sala de lectură de la sediul central, pentru a celebra într-un mod inedit Ziua Universală a Iei.

Ovidiu Focșa, muzeograf la Muzeul Etnografic al Moldovei (Complexul Național Muzeal Moldova Iași), va dezvălui într-o scurtă expunere influențele pe care portul popular românesc le are de la popoarele vecine. Despre similitudinile cămășii tradiționale macedonene și íei românești va vorbi Cătălina Ivașcu de la Comunitatea Elenă din Iaşi, iar Teodor Munteanu, de la Uniunea Polonezilor din România „Dom Polski”, va prezenta cămașa tradițională poloneză.

Cu aceeași ocazie va fi amenajată o expoziție de obiecte tradiționale românești și vor putea fi admirate păpuși îmbrăcate în costume populare specifice zonelor Moldova, Oltenia și Maramureș. Costumele au fost realizate din materiale reciclabile (hârtie, carton etc.) de elevi de la Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții „D. Leonida”, Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”, Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări și Școala Profesională Mogoșești (Iași) în cadrul proiectului „Meșteșuguri de ieri, idei pentru mâine”. Expoziția va prezentată de coordonatorul proiectului prof. Ștefania-Luminița Agachi.

Și pentru că portului popular românesc îi șade bine lângă muzica populară, un grup de elevi de la Școala Gimnazială „D. Sturdza”, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași  vor susține un scurt program artistic.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.