73 de experți francofoni și 6 organizații științifice solicită să fie administrată vitamina D ca măsură preventivă, pentru întreaga populație franceză în lupta împotriva COVID-19.
Informațiile circulă cu insistență din luna mai, când Academia Națională de Medicină din Franța a recomandat administrarea de vitamina D pacienților cu COVID-19. Atât de mult s-a insistat cu recomandarea încât mulți dintre oameni au crezut că acesta este chiar un remediu, notează Science & Vie.
Academia Națională de Medicină din Franța afirmă că: „Vitamina D nu poate fi considerată ca un tratament preventiv sau curativ pentru infecții cu SARS-CoV-2, dar, prin reducerea furtunii inflamatorii și a consecințelor acesteia, ar putea fi considerată ca un adjuvant pentru orice formă de terapie”.
Citește și Vaccinul anti-COVID-19 are o singură contraindicație categorică
Un studiu a arătat că în Santander (Spania), 80% dintre pacienții spitalizați (din 216 pacienți) aveau deficit de vitamina D; un altul, efectuat la departamentul de geriatrie al Spitalului Universitar Angers de către profesorul Cédric Annweiler, notează că pacienții care primiseră doze anul anterior, supraviețuiseră mult mai bine bolii.
Dar aceste studii, cu un eșantion foarte mic, nu demonstrează efectul direct asupra COVID-19: deficitul observat poate pur și simplu să denote o stare generală de sănătate mai slabă. „Există dovezi că suplimentarea cu vitamina D ajută la reducerea incidenței infecțiilor respiratorii, dar mai ales la cei care au carență de vitamina D”, subliniază Mélanie Deschasaux, epidemiolog la Institutul francez de cercetare Inserm.
Studiul profesorului Cédric Annweiler a fost declarat „prioritate națională de cercetare” de către Comitetul național ad-hoc pentru studii terapeutice și alte cercetări (CAPNET), un organism pentru prioritizarea cercetării clinice privind COVID-19.Ceea ce este de reținut este că vitamina D trebuie luată numai cu recomandarea medicilor deoarece: „excesul de vitamina D poate provoca o acumulare de calciu în sânge cu consecințe uneori grave”, avertizează Irene Margaritis, de la ANSES. Până în prezent nu a fost găsită nicio relație de cauzalitate între deficiența de vitamina D și severitatea COVID-19.
2 comentarii