Rata de infectare cu noul coronavirus în localitatea Havârna, județul Botoșani, continuă să depăşească, sâmbătă, 13 cazuri la 1.000 de locuitori, informează Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.
Potrivit autorităţilor sanitare, în ultimele 24 de ore, în Havârna nu a fost confirmată pozitiv cu noul coronavirus nicio persoană, însă în localitate continuă să existe 56 de cazuri de infectare în ultimele 14 zile. În aceste condiţii, indicele de infectare era, duminică, de 13,02 cazuri la 1.000 de locuitori.
În judeţul Botoşani, rata de infectare a scăzut la 1,50 cazuri la 1.000 de locuitori.
Citește și Noi date despre cumplitul accident de la Onești
În alte patru localităţi, Corni, Coşula, Rădăuţi Prut şi Ştiubieni, era înregistrat, sâmbătă, un indice de infectare cu noul coronavirus mai mare de 3 la mie.
Autorităţile sanitare din judeţul Botoşani au solicitat analize suplimentare ale probelor recoltate de la pacienţii din localitatea Havârna, care au fost confirmaţi pozitiv la testul COVID-19, existând suspiciunea prezenţei unei noi tulpini a virusului.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, medicul Monica Adăscăliţei, a declarat, vineri, că probele au fost transmise la laboratorul de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, ca urmare a faptului că testele PCR indică o contagiozitate ridicată.
„După anchetele epidemiologice care s-au desfăşurat în ultimele zile, faptul că pacienţii au fost foarte contagioşi şi un număr foarte mare de persoane s-au contaminat în ultimele două săptămâni şi am avut un număr extrem de mare pentru o localitate atât de mică ne-a dus cu gândul să cerem un test suplimentar pentru pacienţii care au fost testaţi la Havârna. Toate probele care au fost recoltate la Havârna au fost trimise la Universitatea din Suceava, care face acea secvenţialitate a probei pentru a extrage dacă apare tulpina nouă. Pe testul PCR acea curbă de amplificare care apare pe aparat demonstrează că acea tulpină, că o fi tulpina din Marea Britanie, că o fi altă tulpină, este extrem de contagioasă, cu o încărcătură virală foarte mare”, a afirmat Adăscăliţei.
Citește și Virusul se ia mai uşor prin vorbire decât prin tuse
Autorităţile judeţene din Botoşani au creat, începând de joi seară, filtre permanente la toate intrările şi ieşirile din localitatea Havârna, după instituirea stării de carantină pentru o perioadă de 14 zile.
Poliţiştii, jandarmii şi poliţiştii de frontieră verifică orice maşină care intră sau iese din Havârna, iar patrulele mobile verifică respectarea interdicţiilor privind deplasarea persoanelor în interiorul localităţii.
Măsura carantinării a fost adoptată prin Ordinul nr. 6305 din 28.01.2021 al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, după ce rata de infectare a depăşit 12 cazuri la 1.000 de locuitori.
În interiorul localităţii, populaţia este nevoită să completeze o declaraţie pe proprie răspundere în momentul ieşirii din gospodărie, iar motivul părăsirii locuinţei trebuie să fie unul justificat.