A treia suspiciune de intoxicație cu toxină botulinică a apărut la Spitalul Județean de Urgență Slatina.
Prof. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a vorbit despre simptomele intoxicației cu toxină botulinică, având și un avertisment, în contextul în care a început postul Crăciunului.
Suspiciunea de boală a apărut luni, 14 noiembrie, atunci când pacientul a ajuns la spitalul din Slatina acuzând o afectare a vederii. Pacientul le-a spus medicilor, după lungi discuții, că ar fi mâncat, cu o zi înainte, carne „la garniță”, preparată cu multe luni în urmă și conservată în untură. Nu a mai preparat-o termic, astfel că este posibil ca aceasta să fie sursa toxinei.
Prof. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a vorbit, marți, la Antena, 3, despre botulism.
„Urmează o perioadă în care mulți dintre noi vom urma rigorile unui post. În post se mănâncă, în special, fructe, legume, care pot fi în stare conservată. Trebuie să știm că această infecție se ia în special din conserve de pește, dar nu numai de acolo, ci și din zacuscă. Au fost cazuri de îmbolnăviri după consum de zacuscă”, a spus Carmen Dorobăț, medic infecționist.
„Această boală reprezintă o urgență infecțioasă. În primul rând, trebuie să știm că nu debutează cu febră. Apar, de regulă, fenomene neurologice. Pacientul nu mai poate deschide bine ochii, se usucă mucoasa nazală, nu mai poate înghiți în condiții corecte”, a mai zis Carmen Dorobăț.
Semnele și simptomele pentru botulism pot include: Dificultăți la înghițire, slăbiciune musculară, vedere dublă, pleoapele înclinate, vedere încețoșată, dificultăți de vorbire, dificultăți de respirație, dificultate în mișcarea ochilor.
Citește și Arhiepiscopia Iașiului a luat primele măsuri împotriva părintelui Calistrat Chifan