Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a convocat pentru astăzi, 1 februarie, un comitet de urgenţă pentru a stabili măsurile ce vor fi luate la nivel internaţional ca urmare a răspândirii virusului Zika.
Suspectat că provoacă grave malformaţii ale fetusului, virusul a fost confirmat de o săptămână în cel puţin 7 ţări din Europa: Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Danemarca, Austria şi Elveţia
Potrivit lui Margaret Chain, directorul OMS; boala a trecut de la o ameninţare uşoară la una de „proporţii alarmante”, iar comitetul de urgenţă va ajuta la determinarea unui nivel adecvat al răspunsului internaţional şi a priorităţilor de cercetare legată de această maladie.
Experţii OMS urmează să decidă dacă epidemia constituie „o urgenţă de sănătate publică de nivel internaţional”.
În prezent, au fost notificate cazuri în 24 de state şi teritorii în regiunea Americilor, iar nivelul de alertă este extrem de ridicat, a adăugat Margaret Chan.
Potrivit unui expert al OMS, Marcos Espinal, virusul poate infecta 3-4 milioane de oameni pe continentele americane.
Febra Zika, boala declanşată de acest virus, se manifestă cu dureri de cap, slăbiciune, temperatură ridicată, iritaţii ale pielii şi ochi roşii.
Nu există vaccin sau tratament de vindecare împotriva virusului Zika, putând fi tratate doar simptomele maladiei, ce poate duce la complicaţii neurologice şi malformaţii, îndeosebi microcefalii la fetuşii femeilor însărcinate care au fost infectate.
20.297 de cazuri de persoane infectate în Columbia
Columbia este în prezent a doua ţară cea mai afectată de maladia care poate provoca la femeile însărcinate o gravă malformaţie congenitală, microcefalia.
Din cele peste 20.000 de cazuri înregistrate în Columbia, marea majoritatea au fost confirmate de examene medicale, numai 2.132 dintre ele fiind considerate încă suspecte. Virusul le afectează în primul rând pe femei, care reprezintă 63,6% dintre persoanele infectate.
Columbia a decretat primul nivel de alertă, verde, pentru ca spitalele să se pregătească pentru a răspunde unei creşteri masive a numărului de persoane infectate.
Risc scăzut de propagare pe timpul iernii
Riscul de intrare în Europa a virusului Zika a crescut, dar probabilitatea de a se propaga pe continent în timpul iernii este „extrem de redusă”, se afirmă într-un comunicat difuzat, la Copenhaga, de Biroul Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Ţânţari Aedes se găsesc în mai multe ţări europene, în special în zona mediteraneeană, dar condiţiile climaterice actuale nu sunt propice pentru activitatea lor.
Însă, începând din primăvară, odată cu încălzirea vremii, aceste insecte vor găsi mai multe zone de reproducere şi, prin urmare, riscul de contaminare va creşte.
5 cazuri în Germania
Germania a înregistrat cinci cazuri confirmate de infectare cu virusul Zika în perioada octombrie 2015 – ianuarie 2016. Anunţul a fost făcut de o purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătăţii din Germania, relatează Reuters.
Pe când un vaccin eficient?
Un vaccin sigur şi eficient împotriva virusului Zika va putea fi realizat doar peste câţiva ani, a afirmat directorul Institutului american pentru alergii şi boli infecţioase (NIAID), dr Anthony Fauci, considerând că cercetările sunt promiţătoare.
Până la sfârşitul anului 2016 ar putea avea loc prima fază a unui test clinic pentru determinarea caracterului nevătămător al vaccinului.
Şeful NIAID a arătat că cercetătorii lucrează deja la realizarea unor vaccinuri împotriva viruşilor Dengue şi Nilului occidental, care aparţin aceleiaşi familii ca şi Zika, Flavivirus, şi că cercetările lor sunt avansate.
Posibilă transmitere pe cale sexuală
Două cazuri de contaminare cu virusul Zika sugerează o posibilă transmitere pe cale sexuală, a declarat dr Anne Schuchat, director adjunct al Centrelor americane de control şi prevenire a bolilor (CDC), în cadrul unei conferinţe de presă telefonice.
Într-un alt caz, „virusul (activ) a fost depistat în sperma unui bărbat la două luni după apariţia simptomelor infecţiei”, a adăugat ea, citată de AFP.
Aceste cazuri „fac să fie plauzibil din punct de vedere biologic o transmitere prin contact sexual, însă ştiinţa este foarte clară deocamdată în această privinţă, în sensul că virusul Zika se transmite în principal prin pişcătura unui ţânţar infectat”, a subliniat dr Schuchat.
Primul caz şi în Austria
Austria a anunţat depistarea unui prim caz de contaminare cu virusul Zika, în cazul unui turist care a revenit dintr-o vacanţă în Brazilia, potrivit postului public de radio din această ţară, ORF.
Situaţia din Brazilia rămâne critică
Ministerul brazilian al Sănătăţii a anunţat că numărul cazurilor noi de microcefalie, malformaţie congenitală care ar putea fi legată de virusul Zika, par să scadă, unele cazuri suspecte fiind infirmate, transmite AFP.
În Brazilia, ţara cea mai afectată de epidemia Zika, boală transmisă de un ţânţar, sunt examinate în prezent 3.448 cazuri suspecte de microcefalie – scăderea dimensiunii cutiei craniene la bebeluşi, nefastă pentru dezvoltarea intelectuală- , în creştere cu 7% într-o săptămână. Însă numărul de cazuri infirmate a crescut cu 63%, de la 282 la 462 în prezent.
Din toate cazurile de microcefalie înregistrate, 270 au diagnosticul confirmat, faţă de 230 în săptămâna 18 – 24 ianuarie (şi 147 în 2014).
Când în Brazilia se naşte un bebeluş cu perimetrul cranian mai mic sau egal cu 33 de centimetri, există suspiciune de microcefalie, care trebuie să fie confirmată prin imagistică medicală. Mai important este că, din cei 270 de bebeluşi afectaţi de această malformaţie, numai şase au şi virusul Zika.
Din luna octombrie a anului trecut au fost semnalate 4.180 de cazuri suspecte.
Celelalte cazuri de microcefalie, care nu se datorează virusului Zika, fac în prezent obiectul unor analize şi, potrivit unor surse din Ministerul Sănătăţii, ele s-ar putea datora altor boli cum ar fi sifilisul, toxoplasmoza, rubeola sau herpesul.
Reuniune la nivelul Uniunii Europene
O reuniune de informare în legătură cu virusul Zika şi de coordonare a acţiunilor contra propagării acestuia în Uniunea Europeană va avea loc în luna februarie, la nivel de experţi. La întâlnire vor participa şi reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ai Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Îmbolnăvirilor (ECDC).
Comisia Europeană (CE) este informată în legătură cu depistarea unor persoane infectate cu acest virus în Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Italia, Portugalia şi Spania, au declarat surse comunitare, adăugând că în toate aceste cazuri este vorba despre „un import” al virusului din zonele afectate.
CE intenţionează să aloce zece milioane de euro pentru studierea acestui virus, astfel încât să se găsească o soluţie pentru combaterea răspândirii acestuia şi pentru prevenirea şi tratarea îmbolnăvirilor pe care le produce.
Ca şi dengue şi chikungunya, Zika a luat numele unei păduri din Uganda unde virusul a fost reperat prima oară în 1947.
El se transmite prin pişcătura ţânţarilor Aedes aegypti şi a ţânţarilor tigru (Aedes albopictus). Febra zika – primul caz la om a fost semnalat în 1968, conform OMS – nu se transmite direct de la om la om, ci prin pişcătura ţânţarului.
Sursa foto: Daily Telegraph