Marți, 29 august, la Direcția Agricolă Județeană Iași au fost prezentate primele două produse alimentare tradiționale din județul Iași, atestate de către Ministerul Agriculturii.
Este vorba despre zacusca de vinete și gogoșari și dulceața de nuci verzi „Pofta focului”.
Alimentele sunt obținute în satul Vișani, comuna Bârnova, județul Iași de către producătorul Gica Neamțu.
„Noi, moldovencele, suntem bune gospodine și ne place să gătim. De aici, a pornit totul, de la pasiunea pentru a găti bucate gustoase și sănătoase.
Am transformat această pasiune într-o activitate economică pe care am dezvoltat-o pas cu pas.
Am fost prezentă la diverse evenimente locale/regionale/naționale/internaționale, cu produsele culinare obținute în hala de producție amenajată la Vișani-Bârnova, cu îndeplinirea tuturor normelor legale solicitate de DSVSA și de către celelalte instituții.
Prezența de Piața de duminică din fața Prefecturii Iași a fost o minunată rampă de lansare, pentru noi, producătorii tradiționali.
Ușor-ușor, am devenit cunoscuți și am purces la a parcurge etapele atestării produselor, în condițiile actualei legislației. Nu a fost greu, trebuie să dai dovadă de tenacitate”, a declarat Gica Neamțu.
„În anul 2015 Ministerul Agriculturii a modificat condițiile de atestare solicitând o evidențiere mai exactă a elementelor de tradiționalitate, inclusiv prin înscrisuri vechi.
Au fost anulate toate atestările de până atunci. Timp de peste 2 ani, s-a lucrat la reatestarea alimentelor tradiționale obținute în zonă.
Astăzi, practic, s-a făcut primul pas către revenirea la normalitate și în județul Iași.
Obiectivul este ca, până la finalul anului 2017, în județul Iași să existe minim 5 produse tradiționale reatestate”, a declarat Magneriu Jalbă, directorul Direcției Agricole Iași.
Atestarea propriu-zisă a produselor a durat aproximativ două luni, dar demersurile de colectare a informațiilor, de organizare și de realizare a dosarului pentru atestarea celor două produse tradiționale s-au desfășurat pe o perioadă de un an.