Fostul deputat Sorin Iacoban a ajuns la spital. Cum recunoașteți un Atac Vascular Cerebral și ce trebuie să faceți în primă fază

Fostul deputat Sorin Iacoban a ajuns la spital. Cum recunoașteți un Atac Vascular Cerebral și ce trebuie să faceți în primă fază

Sorin Iacoban a ajuns sâmbătă după-amiază la Unitatea de Primite Urgențe de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași. El a venit singur la spital și a fost imediat preluat de către un medic, care a sunat la 112 și a chemat o ambulanță.

Sorin Iacoban a fost direcționat imediat către spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, medicul care l-a preluat suspectând un AVC (Accident Vascular Cerebral) în evoluție. Iacoban a fost transport cu o ambulanță C1, cu medic, de la Serviciul de Ambulanță Județean Iași.

„Ziarul de Iași”, cel care a relatat despre această situație, a scris că „persoanele care așteptau la rând la UPU au fost nemulțumite de faptul că fostul deputat a fost imediat preluat în condițiile în care unii suferinzi așteptau de zeci de minute și chiar ore ca să fie consultați”.

Pentru corecta informare a cititorilor, ne vedem obligați să spunem că medicul de la Spiridon care a urgentat procedurile a acționat corect, considerându-l pe Sorin Iacoban o prioritate, în condițiile în care suspecta un AVC. Indiferent de câți oameni așteptau la urgențe, Iacoban reprezenta o prioritate zero, deoarece urmările unui AVC pot fi dintre cele mai grave.

Iată, de exemplu, ce spun specialiștii: Conceptul „timpul înseamnă creier” presupune ca tratamentul accidentului vascular cerebral trebuie să fie considerat o urgență. De aceea, evitarea întârzierilor trebuie să fie principalul deziderat în faza prespitalicească a managementului accidentului vascular cerebral. Aceasta are multiple implicații în ceea ce privește recunoașterea semnelor și simptomelor accidentului vascular cerebral de către pacient, rude sau de către cei prezenți, natura primului contact medical și mijloacele de transport la spital.

The American Stroke Association (ASA) avertizează populația să fie conștientă de simptomele atacurilor cerebrale care sunt frecvent recunoscute și să sune la 112 imediat. Aceste simptome includ:

– senzație de amorțeală sau slăbiciune bruscă apărută la nivelul feței, mâinilor sau picioarelor, în special pe o parte a corpului;

– confuzie bruscă, dificultate în vorbire sau în perceperea vorbirii;

– tulburări de vedere la unul sau ambii ochi;

– dificultate bruscă apărută la mers, amețeală, pierderea echilibrului sau coordonării;

– cefalee severă, bruscă, fără cauză.

Intervalul de timp scurs de la debutul simptomatologiei până la apelarea serviciilor medicale reprezintă partea predominantă a întârzierii de cauză prespitalicească.

Recunoașterea AVC-ului depinde atât de factorii demografici și socio-culturali, cât și de nivelul de cunoștințe al personalului medical.

Recomandări:

– contactarea imediată și preluarea cu prioritate a apelurilor în dispeceratul serviciului medical de urgență (clasa II, nivel B).

– transportul prioritar cu anunțarea în prealabil a spitalului (extern sau intern) este recomandabil (clasa III, nivel B).

Pacienții cu suspiciune de AVC trebuie să e transportați fără întârziere la cel mai apropiat centru medical cu unitate de urgențe neuro-vasculare și care să poată să îi administreze tratamentul cât mai rapid. 


Dispecerii și personalul de pe ambulanță, instruiți, trebuie să e capabili să recunoască semnele incipiente de AVC, apelând la instrumente simple precum testul Face-Arm-Speech-Time=F.A.S.T

Este recomandabil triajul imediat în departamentul de urgență, evaluarea clinică, de laborator și imagistică, diagnosticul corect, decizia terapeutică și administrarea tratamentului de urgență la spitalul primitor.

Cu alte cuvinte, medicul de la Spiridon a procedat cât se poate de corect, iar profesionalismul lui e posibil să-l fi salvat pe Sorin Iacoban de consecințele ireversibile ale AVC.

Sorin Iacoban are 47 de ani și a fost deputat din partea PSD în perioada 2012 – 2016.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.