Omul cu 3 fețe!

Omul cu 3 fețe!

În decursul existenței sale, Jerome Hamon a avut 3 fețe. Primul om din lume care a suferit două grefe faciale și-a acceptat „imediat” noua înfățișare, noua sa „identitate”!

Aflat încă în spital după operația pe care a suferit-o la Paris, Hamon a apărut în fața presei, recent, cu o față imobilă, care nu s-a „conectat” încă la trăsăturile craniului său. Acest lucru se va întâmpla pas cu pas, cu condiția, însă, ca tratamentul cu imunosupresoare să împiedice respingerea noii grefe. „Mă simt foarte bine”, a spus bărbatul de 43 de ani, la 3 luni după operația pe care a suferit-o în noaptea de 15/16 ianuarie 2018.

Această operație inedită a fost realizată de echipa profesorului Laurent Lantieri la Spitalul european Georges-Pompidou, din cadrul Spitalelor de Asistență Publică Paris (AP-HP). Acest chirurg plastician a realizat deja, pe același pacient, o grefă totală de față, în 2010, la Spitalul Henri-Mondor din Creteil, în apropiere de Paris.

Jerome Hamon suferea de neurofibromatoză de tip 1 (maladia von Recklinghausen), o boală genetică gravă ce-i deforma fața.

Prima grefă a fost un succes, însă, în 2015, în urma unei banale răceli, Jerome a luat un antibiotic incompatibil cu tratamentul său imunosupresor. În 2016, el a început să prezinte semnele unei respingeri cronice a grefei, iar fața sa a început să se degradeze. În vara lui 2017 a fost spitalizat, iar în noiembrie fața sa grefată, care prezenta zone necrozate, a trebuit operată din nou. Pacientul a rămas două luni „fără față” și a stat la reanimare, timp în care Agenția de biomedicină a căutat un donator compatibil.

„Toată echipa de la reanimare a fost uimită de curajul lui Jerome, de forța și caracterul său în fața acestei situații tragice. Nu s-a plâns niciodată, fiind caracterizat mai degrabă de bună-dispoziție”, recunoaște anestezistul Bernard Cholley.

Donatorul „de față” a fost un tânăr de 22 de ani, decedat la mai multe sute de kilometri de Paris. Profesorul Lantieri a pus în mișcare o logistică impresionantă în ziua de duminică, 14 ianuarie 2018. În ziua de luni a prelevat „fața” tânărului decedat, iar seara a transportat-o la Gerges-Pompidou.

Cu acordul Agenției naționale franceze de securitate a medicamentului (ANSM), s-a folosit o tehnică revoluționară pentru conservarea grefonului: pe lângă faptul că a fost introdus într-o soluție clasică, a beneficiat și de proprietățile hemoglobinei viermilor marini pentru reținerea oxigenului.

Jerome Hamon a intrat în locul operator luni, 15 ianuarie 2018, la mijlocul zilei. Pacientul a părăsit sala de operații marți dimineață, pe 16 ianuarie.

„Pentru a evita o respingere a grefei, operația a necesitat și o curățare a sângelui de anticorpi, prin plasmafereză, precum și o blocare a producției acestor anticorpi printr-un tratament medicamentos care a durat 3 luni după transplant”, a explicat Eric Thervet, nefrolog.

Până în acest moment, în lume, au fost efectuate 40 de grefe de față. Prima dintre ele a fost realizată în 2005, fiind vorba despre franțuzoiaca Isabelle Dinoire.Jerome HamonJerome Hamon

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.