Pisi de la comunicare a deschis gura! Nu ştim pentru ce!

Pisi de la comunicare a deschis gura! Nu ştim pentru ce!

Aţi observat, la fel ca mine, că avem o ţară plină de specialişti în comunicare. Dacă daţi o căutare pe Google o să vă îngroziţi de câţi sunt! Bine, cei mai mulţi dintre ei nu ştiu ce înseamnă să transmiţi un mesaj sau unde trebuie să pui o virgulă… Dar, nu contează…

Recunosc, îmi place să-i urmăresc pe aceşti comunicatori. Mai ales atunci când se trezesc să pună comentarii la diverse articole şi fac dovada imensei lor capacităţi de a demonstra că necunoaşterea rămâne tot de 4 feluri! Dar, să nu mă mai lungesc şi să vă spun de la ce am pornit.

Citeşte şi „Primii 3 zburaţi de pe lista lui Chirica”

Pagina de Facebook a unei ziariste din Iaşi s-a umplut recent de comentarii la un articol intitulat „Copii exploataţi în scop electoral”. Până aici nimic ieşit din comun. Atât doar că respectivele comentarii erau postate de două specialiste în comunicare. Una mai specialistă decât cealaltă, astfel încât mi-a fost foarte greu să fac o diferenţiere între ele. Din faptul că aţi contactat o serie de instituţii iar apoi aţi transcris răspunsurile, plus mărturia unei mame care a auzit de la copil care la rândul lui a auzit etc… nu rezultă o ştire documentată ci doar o bârfă care trebuie să mai parcurgă câteva etape până la a deveni ştire. Am scris comentariul de mai sus doar pentru că am alte aşteptări de la publicaţia dvs!” Acest comentariu postat de gigantul în comunicare Maria Corina Barbaros mi-a stârnit atât de mult interesul încât am mers imediat să citesc textul (apărut în ziarul Evenimentul şi semnat Anca Burniche). Numai că, din păcate pentru mine, zic, nu am găsit nimic despre vreo „mamă care a auzit de la copil…” Textul din ziar zicea „Copilul meu învaţă la Liceul Emil Racoviţă şi mi-a zis că mai mulţi colegi de clasă strâng semnături pentru partidul lui Postolache (Andrei Postolache-n.r.). Tot de la aceştia a aflat că tinerilor li s-a promis suma de 150 de lei, dacă reuşesc să strângă câte 1.000 de semnături, ne-a declarat sub protecţia anonimatului un părinte”. Deci, era vorba despre un părinte. Nu se spune dacă e mamă sau tată! De unde a înţeles specialista Barbaros că e vorba de o „mamă”?

Să nu credeţi că s-a oprit aici. A mai postat: „În baza reglementărilor actuale, capacitatea de muncă este dobândită odată cu împlinirea vârstei de 16 ani”. Adevărat, dar în text nu am văzut să scrie vârsta copiilor… Dacă respectivul copil avea 14 ani şi era în clasa a IX-a, de exemplu? Probabil doamnei specialiste Barbaros nu i-a trecut prin cap acest lucru, ceea ce mi se pare şi normal, deoarece în România încă nu s-au construit autostrăzi, nici măcar neuronale!

Şi a tot continuat această mega-specialistă în comunicare şi marketing politic (aş vrea şi eu un nume de câştigător consiliat de ea). La un moment dat i-a sărit în ajutor o altă specialistă, ce să vezi, tot în comunicare, pe numele ei Alexandra Gugiuman. Cum era şi normal, am căutat să văd de ce este această fiinţă „expert în comunicare” şi am dat peste un text intitulat „Eşti prea frumos să fii doar al meu… iar pentru câteva clipe de bucurie, te împart”. Adânc, zic, prea profund pentru mine, motiv pentru care am abandonat cititul… Şi am revenit la încheierea apoteotică a primei specialiste (gata, am stabilit ierarhia), Maria Corina Barbaros: „Sigur mă înţelegi, Gabi, ca absolventă de Ştiinţe Politice care are cursurile astea la activ:), pe jurnaliştii fără aceste lecturi îmi este un pic mai greu să-i conving!” (am pus noi diacriticele). Uau! Nu sunt eu ziarist, dar asta a fost rău sub centură! Chiar şi eu am simţit-o, însă undeva pe şira spinării (asta pentru a fost spusă de Barbaros)!

Citeşte şi „Seninătatea unui şef de şantier…”

Aşadar, nu sunt specialist în comunicare şi nici jurnalist, dar am totuşi câteva întrebări şi sfaturi pentru cele două experte:

1. Orice (ne)specialist în comunicare ştie că în limba română se scrie cu diacritice. Pentru că, până la noi reguli, „bârfă” se scrie şi se citeşte cu „â” şi cu „ă”! „Barfa” nu spune nimic! Diacriticele se folosesc şi atunci când eşti nervos, şi atunci când te crezi deştept, dar şi atunci când eşti calm!

2. Dacă nu eşti capabilă să citeşti şi să înţelegi un text, cum poţi avea pretenţia să le predai studenţilor? Nu cumva există riscul să strici şi bruma de gândire pe care nişte profesori au reuşit să o construiască de-a lungul a 12 ani?

3. Sunt de acord cu faptul că ziariştii ar trebui să ia cursuri de „Ştiinţe Politice”, dar aş vrea ca şi doamna Barbaros să ia nişte cursuri de „Logică”!

4. Ca „experte” în comunicare, doamnele Barbaros şi Gugiuman nu ştiu că este indicat să nu te cerţi tocmai cu cei prin intermediul cărora vrei să transmiţi mesaje. Poţi să le dai un telefon, poţi să le trimiţi un mail… să le spui că au greşit (dacă au greşit), iar ei vor înţelege şi vor corecta (dacă e cazul)! Dar nu te cerţi cu ei, pentru că urmarea firească este să nu te mai bage nimeni în seamă (tocmai din cauza faptului că te trezeşti vorbind)!

5. Doamna Corina Maria Barbaros, când aţi scris comentariile eraţi îmbrăcată cumva în celebra rochie roşie cu care tot apăreţi prin poze? Pentru că dacă e aşa, trebuie să recunosc faptul că nimic nu este mai penetrant decât un mesaj transmis de o blondă îmbrăcată în roşu! Dar, sunteţi specialist în comunicare…!

6. Vă rog, doamnă Barbaros, nu mă faceţi să-mi pară rău că nu am promovat-o mai mult pe acest site pe colega dumneavoastră în ale predatului Dorina Ţicu. Prin comparaţie, acum mi se pare o somitate!

7. Nu ştiu ce părere are Biserica Ortodoxă, dar eu ştiam că noţiunea de „părinte” se referă atât la „mamă”, cât şi la „tată”! Se pare, însă, că în zilele noastre „părinte” înseamnă doar „mamă”. Probabil aţi avut elemente solide în susţinerea acestei deducţii logice!

8. Doamnelor Barbaros şi Gugiuman, nu vreţi dumneavoastră să-i lăsaţi pe alţii, care se pricep, să comunice şi să rămâneţi la ceea ce ştiţi să faceţi mai bine, adică selfie pe Facebook? Ar fi în avantajul tuturor…

9. Tot prin comparaţie, astăzi cuvântătorii lui Mihai Chirica mi se par nişte genii! Na că am ajuns să o spun şi pe asta…

10. În rest, doamnelor experte sau specialiste în comunicare, să auzim numai de bine, pentru că, vorba lui Băsescu, ţara are nevoie şi de ospătari!

Sursa foto: Facebook

Un comentariu la "Pisi de la comunicare a deschis gura! Nu ştim pentru ce!"

  1. Informatie   19/10/2016 at 3:24 pm

    Nu stiu cine-i Gugiuman asta dar o stiu bine pe Corina Barbaros. Va spun eu de ce a vorbit! Dupa cum puteti verifica pe pagina ei de prezentare de la Cuza, pisi a fost finantata de Open Society Institute, aceasta este informatie publica insa ce nu se spune este suma. A primit prin Open Society Institute (a lui Soros) aproape 10 000 de dolari sa cerceteze naiba stie ce! Sunt bani pentru „cercetare” de fapt paravan pentru alte servicii de comunicare. Astia finantati de Soros sunt activati cu totii in campania actuala. Sa nu picati in capcana sa o credeti o pisi prostuta si naiva (are mutra aia dulce care pacaleste). Este agera la minte dar VANDUTA! Daca mai vreti sa aflati cu ce se ocupa cautati implicare ei in campania actuala din Republica Moldova alaturi de cel mai controversat oligarh de acolo. In orice caz, pisi se straduieste sa fie foarte retrasa deci cred ca moare de ciuda ca vorbiti despre ea.

    Răspunde

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.