Redactorul-șef adjunct de la „Evenimentul” semnează cu pseudonim în „Adevărul”?

Redactorul-șef adjunct de la „Evenimentul” semnează cu pseudonim în „Adevărul”?

Dacă ați crezut că Ionuț Benea este singurul ziarist din Iași care publică aproape același lucruri și în „Ziarul de Iași” și în „Adevărul”, luând bani și de la unii, și de alții, v-ați înșelat amarnic. O banală postare pe Facebook ne-a arătat că numărul ziariștilor care iau bani din mai multe locuri cu același material scris este mult mai mare.

Dar, ce am constatat? Alina Stan, despre care am aflat de pe site-ul ziarulevenimentul.ro că este redactorul-șef adjunct al ziarului „Evenimentul”, semnează cu pseudonimul Simona Stanciu în ziarul „Adevărul”. Cea mai flagrantă lipsă de dentologie din partea Alinei Stan am sesizat-o pe 2 iulie, când în „Adevărul” a fost publicat articolul „FOTO Pe drumul bananei. O ieşeancă vorbeşte despre lucrurile neştiute din spatele celui mai consumat fruct tropical”, semnat Simona Stanciu. Un banal apel la memorie mi-a arătat, însă, că același articol a apărut în ziarul „Evenimentul” pe data de 16 iunie, cu titlul „Călătorie pe drumul bananei FOTO”, semnat fiind de Alina Stan.

Am comparat cele 2 articole și am constatat că sunt aproape identice. Pus în fața acestei situații, nu am prea știut ce să mai fac: să râd sau să… râd? Ori presa a luat-o razna, ori cei care conduc ziarele nu știu ce fac angajații lor!

Nu se poate, totuși, ca un redactor-șef adjunct, care ar trebuie să fie un exemplu de corectitudine în fața subalternilor, să copie un articol într-un alt ziar și să-l semneze cu pseudonim.

Dragi creatori de ziare, nu vă mai întrebați de ce nu vă mai cumpără lumea. Răspunsul este în oamenii cu care lucrați!

Prezint mai jos câteva fragmente din articolul respectiv, așa cum au apărut ele în „Evenimentul” și în „Adevărul”. Veți vedea că peste 85% din cele 2 texte sunt identice. În rest, mai sunt câteva fragmente cu o poziție puțin schimbată și câteva propoziții modificate într-un ziar față de celălalt.

Conform autoarei Alina Stan, articolul ar fi fost o exclusivitate pentru ziarul „Evenimentul”. Exclusivitatea a fost atât de mare încât l-a copiat în ziarul „Adevărul” fără să citeze sursa (acum, ar fi fost chiar culmea să se citeze tocmai pe ea și să semneze apoi cu pseudonim)!!!

Iată câteva fragmente sugestive:

În „Evenimentul” apare:

„Am plecat «pe drumul bananei» în Ecuador, prin Asociaţia «Mai Bine», în calitate de coordonator naţional al proiectului MakeFruitFair. Un consorţiu coordonat de Oxfam Deutschland şi format din 19 organizaţii din Uniunea Europeană, Ecuador, Columbia, Camerun şi Insulele Windward, care cooperează în cadrul acestui proiect pentru o viaţă mai bună pentru fermierii şi micii producători din Sudul Global, care produc fructele tropicale pe care noi le consumăm din ce în ce mai des. Pentru a trăi mai bine, aceste comunităţi au nevoie să beneficieze de muncă decentă, ceea ce implică lanţuri de aprovizionare echitabile“, anunţa Anca în debutul călătoriei.

În „Adevărul”, surpriză, apare:

„Am plecat «pe drumul bananei» în Ecuador, prin Asociaţia «Mai Bine», în calitate de coordonator naţional al proiectului MakeFruitFair. Un consorţiu coordonat de Oxfam Deutschland şi format din 19 organizaţii din Uniunea Europeană, Ecuador, Columbia, Camerun şi Insulele Windward cooperează în cadrul acestui proiect pentru o viaţă mai bună pentru fermierii şi micii producători din Sudul Global care produc fructele tropicale pe care noi le consumăm din ce în ce mai des. Pentru a trăi mai bine, aceste comunităţi au nevoie să beneficieze de muncă decentă, ceea ce implică lanţuri de aprovizionare echitabile“, spunea Anca în debutul călătoriei.

Continuăm. În „Evenimentul” a apărut:

„Timp de aproape trei săptămâni a luat la pas plantaţii fairtrade şi convenţionale din Ecuador. La întoarcere, tânăra a povestit pentru ziarul Evenimentul Regional al Moldovei, care este realitatea de pe plantaţiile din Ecuador”…

În „Adevărul” a scris:

„După trei săptămâni de umblat prin diferite regiuni ale Ecuadorului, tânăra s-a întors în Iaşi cu poveşti, imagini şi filme despre viaţa oamenilor care muncesc pe plantaţii convenţionale şi pe cele fairtrade (care susţin comerţul echitabil), pe care doreşte să le împărtăşească”.

Mai mult. În „Evenimentul”, Alina Stan scrie:

„Pe plantaţiile convenţionale cresc 90% din produsele exportate. Acolo am văzut cum avioanele stropeau plantaţiile, chiar dacă în apropiere erau muncitori. Cei care muncesc acolo spun că au tot felul de boli, sunt studii care arată efectele folosirii acestor chimicale, de la boli respiratorii, dermatite, malformaţii ale copiilor la naştere. Sunt folosite produse chimice interzise în Europa sau în SUA. Normal, stropirile astea ar trebui făcute când nu sunt oameni pe plantaţie, dar mi s-a povestit că odată au dat chiar şi peste o şcoală. Oamenii nu sunt întotdeauna conştienţi de riscuri“.

În „Adevărul”, Simona Dascălu scrie:

„Pe plantaţiile convenţionale cresc 90% din produsele exportate. Acolo am văzut cum avioanele stropeau plantaţiile, chiar dacă în apropiere erau muncitori. Cei care muncesc acolo spun că au tot felul de boli, sunt studii care arată efectele folosirii acestor chimicale, de la boli respiratorii, dermatite, malformaţii ale copiilor la naştere. Sunt folosite produse chimice interzise în Europa sau în SUA. Normal, stropirile astea ar trebui făcute când nu sunt oameni pe plantaţie, dar am văzut că nu este aşa. Oamenii nu sunt întotdeauna conştienţi de riscuri şi fie nu primesc, fie nu folosesc echipamente de protecţie“.

Și exemplele continuă, dar vă lăsăm pe dumneavoastră să descoperiți restul fragmentelor, comparând link-urile de mai jos:

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/reportaj/calatorie-pe-drumul-bananei-foto–217391483.html

http://adevarul.ro/locale/iasi/foto-drumul-bananei-ieseanca-vorbeste-despre-lucrurile-nestiute-spatele-celui-mai-consumat-fruct-tropical-1_5958fcdc5ab6550cb8b9a576/index.html

banana-evebanana-adevarul

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.