Universitatea de Medicină din Iaşi, din nou sub asediul DNA

Universitatea de Medicină din Iaşi, din nou sub asediul DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au ajuns în această dimineaţă, la ora 7,00, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF) din Iaşi, unde cercetează documentele legate de înmatricularea studenţilor străini.

S-au ridicat documente şi sisteme informatice referitoare la listele cu studenţii străini înmatriculaţi în 2015 la UMF.

În paralel, au loc percheziţii şi la Universităţile de Medicină din Bucureşti, Cluj şi Timişoara, de unde s-ar fi transferat mai mulţi studenţi către Iaşi.

Tot scandalul a pornit de la faptul că 45 de studenţi de origine marocană în anul I la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF) Iaşi nu au fost înmatriculaţi în cadrul instituţiei. Aceştia figurau iniţial pe listele candidaţilor admişi, însă ulterior numele lor nu mai apăreau pe noile liste publicate pe site-ul instituţiei. Situaţia incertă a studenţilor a determinat reacţii din partea Ministerului marocan de Externe, ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, fiind convocată pentru a oferi explicaţii în legătură cu această problemă. În acest sens, ministrul marocan delegat, Mbarka Bouaida, a avut o întâlnire luni, 19 octombrie, cu ambasadoarea Simona Ioan, solicitându-i „răspunsuri juste şi rapide” şi accentuând faptul că studenţii marocani sunt victimele unor deficienţe exogene şi „riscă să piardă un an din parcursul lor universitar”.

O parte dintre aceşti studenţi achitaseră deja prima tranşă din taxa de studiu, care anual ajunge la 5.000 euro.

În şedinţa de Senat de pe 19 octombrie 2015, membrii hotărâseră să nu fie oferite informaţii până la rezolvarea situaţiei. Dragoş Pieptu, rectorul interimar al UMF Iaşi, preciza atunci că UMF s-a autosesizat în această problemă şi a informat în urmă cu o săptămână Ministerul Educaţiei, precum şi Ambasada României în Maroc şi Ambasada Marocului în România.

Imediat s-a trecut la verificarea a 951 de dosare de înscriere depuse pentru programele de studiu în valută, însă doar aproximativ 600 de candidaţi pot fi declaraţi admişi.

Pentru toţi studenţii UMF, cursurile au început pe 1 octombrie, însă conducerea UMF susţine că mulţi dintre cei înscrişi la studiul cu taxă în valută încă nu au venit în România. Pentru aceşti studenţi s-a făcut o derogare, în sensul că se putea înscrie până pe data de 2 decembrie, ora 16.00.

În acelaşi timp, coincidenţă sau nu, de sâmbătă, 17 octombrie, site-ul şi email-urile instituţiei sunt blocate, „hard disk-urile fiind arse din cauza unor probleme de curent electric”, după cum spune conducerea UMF, îngreunând comunicarea, respectiv verificarea şi accesarea informaţiilor stocate.

În dimineaţa zilei de 22 octombrie 2015, DNA a ajuns la UMF Iaşi, unde a ridicat mai multe dosare legate de scandalul privind înmatricularea unor studenţi străini. Totul după ce, cu o zi în urmă, rectorul Dragoş Pieptu îşi dăduse demisia după o întâlnire avută la sediul instituţiei de învăţământ superior cu ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu. Într-o declaraţie comună, aceştia au specificat că s-au identificat grave disfuncţionalităţi la nivel administrativ în ceea ce priveşte procedura de înmatriculare a studenţilor străini, fiind identificate chiar fraude în ceea ce priveşte felul în care s-a calculat punctajul pentru admiterea acestor studenţi. „Este o demisie de onoare, şi nu o demisie din culpă. Nu vorbim de asumarea unor fapte, ci de recunoaşterea gravităţii lor, printr-un gest simbolic, al demisiei. Subliniez, o dată în plus, că eu sunt cel care am depistat problemele, sesizând imediat acest fapt responsabililor din Ministerul Educaţiei”, declara la acea dată prof.dr. Dragoş Pieptu.

Timp de mai multe zile, Gabriela Cuciureanu, secretar-şef al rectoratului universităţii, a fost dată dispărută.

Reprezentanţii UMF au precizat că, în urma comparării listelor de studenţi obţinute după reevaluare cu cele iniţiale, există 18 studenţi ale căror punctaje au fost iniţial modificate „din pix” şi care se regăsesc şi pe listele finale.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.