Viaţa secretă a lui Fidel Castro

Viaţa secretă a lui Fidel Castro

Cinematografie, sport, femei, gătit sau citirea ştirilor… acestea sunto parte din pasiunile care i-au marcat viaţa fostului lider cubanez Fidel Castro, care a încetat din viaţă vineri, 25 noiembrie, la vârsta de 90 de ani!

Pasiunea lui cea mai secretă: femeile. Emfatic şi extrovertit, Fidel Castro a rămas întotdeauna extrem de rezervat cu privire la viaţa sa privată şi nu a apărut niciodată în public cu o femeie la braţul său. Căsătorit doar o singură dată (în 1948) cu Mirta Diaz-Balart, exilată după Revoluţie, „El Lider Maximo” a avut, totuşi, cel puţin opt copii cu patru femei diferite.

La apogeul popularităţii sale la nivel mondial în anii ’60, i s-au atribuit legături cu actriţe celebre ca italianca Gina Lollobrigida sau americanca Ava Gardner.

Ultima sa parteneră, Dalia Soto del Valle, o blondă cu ochi verzi, cu care are cinci fii şi cu care şi-a împărţit viaţa în umbră încă din anii 1960, este practic necunoscută cubanezilor.

Una dintre cele mai influente femei din viaţa lui Fidel Castro a fost, fără îndoială, Celia Sanchez, pe care a cunoscut-o în jungla din Sierra Maestra în 1957. Ea a fost mâna sa dreaptă, secretara sa personală şi, fără îndoială, mai mult decât atât, până când a murit de cancer în 1980.

Fidel Castro a spus că sportul a fost cel care i-a format spiritul de luptător. Înot, atletism, baseball, baschet, fotbal, dar şi tir sau pescuit sportiv: sunt puţine activităţi sportive în care liderul cubanez nu a putut fi văzut exercitându-şi talentul, în special de către mass-media. La un turneu de pescuit a participat o dată alături de romancierul american Ernest Hemingway.

Dacă nu aş fi fost sportiv, nu aş fi fost luptător de gherilă”, a explicat el, în 1999, în timpul unei conversaţii cu jucători de baseball, unul dintre sporturile sale preferate, pentru care a creat echipa „Barbudos” (nume dat forţelor rebele ale Revoluţiei cubaneze).

Citeşte şi „Telefonul mobil spune totul despre viaţa proprietarului său”

Admirator al lui Brigitte Bardot şi prieten cu Gerard Depardieu, Fidel Castro cunoştea impactul social al imaginii şi a marşat foarte bine în această direcţie.

La trei luni după ce a preluat puterea, el a creat Institutul cubanez de artă şi industrie cinematografică (ICAIC), apoi Fundaţia noului cinema din America Latină şi marea şcoala internaţională de film din San Antonio de los Banos. „Dacă nu supravieţuim cultural, nu vom supravieţui punct de vedere economic şi nici politic”, afirma în 1985 cel care a spus că ştie pe de rost toate filmele lui Charlie Chaplin.

Tot pasiunea a fost cea care i-a ghidat paşii lui Fidel Castro şi spre cele mai bune bucătării. „Este un vânător nesătul de reţete, pe care îi place să le prepare cu un soi de fervoare ştiinţifică”, a spus despre el prietenul său scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, care a murit în aprilie 2014.

Carne, peşte, brânză şi vin roşu, toate îi plăceau, însă avea o slăbiciune deosebită pentru îngheţată, care îi datorează un templu în inima Havanei, Coppelia, un uriaş complex dedicat acestui desert răcoritor în toate formele sale.

Vezi şi „Top 5 destinații europene pentru Revelionul 2017”

Mult mai intelectuală, pasiunea pentru informaţii l-a devorat pe Fidel Castro, care afirma că citeşte în fiecare dimineaţă toate ştirile din lume şi mai ales pe cele transmise de agenţiile de ştiri.

Apetitul său pentru lectură începea cu micul dejun, niciodată mai puţin de 200 de pagini de ziare şi depeşe ale agenţiilor de ştiri”, potrivit lui Garcia Marquez.

Pentru a contracara aceste agenţii, el a creat împreună cu luptătorul argentinian de gherila Ernesto Che Guevara agenţia Prensa Latina, unde urma să cunoască un tânăr jurnalist columbian pe nume…Gabriel Garcia Marquez, care avea să devină laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1982 şi cu care a menţinut o prietenie timp de decenii.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.