Primarul Clujului, Emil Boc, a anunţat că 21 de firme s-au înscris pentru realizarea studiilor de pre-fezabilitate şi fezabilitate în vederea construirii metroului şi a trenului metropolitan la Cluj-Napoca. Termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit până în 30 iulie.
În tot acest timp, la Iași primarul Mihai Chirica se plimbă cu trotineta prin fața primăriei și ne vorbește despre un transport eficient în cel de-al doilea oraș din România.
Emil Boc a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă că municipiul Cluj-Napoca este eligibil pentru proiectul de metrou şi tren metropolitan pentru exerciţiul financiar european 2021 – 2027.
În 4 aprilie, Emil Boc şi edilii din şase comune au semnat la Primăria Cluj-Napoca acordul de asociere pentru realizarea metroului şi a trenului metropolitan, care prevede realizarea în parteneriat a diverselor studii necesare proiectului.
Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a primarului Emil Boc, proiectul are ca obiectiv asigurarea unor servicii de mobilitate de calitate ridicată pentru populaţia zonei metropolitane, precum şi un transport eficient înspre şi dinspre Cluj-Napoca.
Primarul Clujului a subliniat că proiectul de investiţii va fi realizat în două etape, în prima etapă urmând să fie realizat trenul metropolitan pe infrastructura actuală.
„Proiectul va avea două părţi. În prima parte se va realiza legătura dintre comuna Floreşti şi Podul Ira pe următorul traseu propus: zona de sud a comunei Floreşti – viitorul spital regional de urgenţă – centrul comercial Vivo – cartierul Mănăştur – centrul oraşului Cluj-Napoca şi zona de est a oraşului, respectiv zona Aurel Vlaicu/Podul Ira.
Pentru zona din afara oraşului se va studia posibilitatea realizării metroului suprateran, iar de la intrarea în Cluj-Napoca acesta urmând a fi realizat în subteran. A doua etapă a realizării metroului vizează crearea legăturii dintre comunele Floreşti şi Gilău”, a subliniat primarul Clujului.
Acesta a precizat că până la implementarea celei de a doua etape, conectivitatea dintre Gilău şi Floreşti va fi asigurată prin autobuze care vor deservi această zonă în vederea asigurării accesului oamenilor la metrou.
De asemenea, va fi asigurată prin autobuze legătura dintre Gilău şi Nădăşelu pentru cei care doresc să folosească trenul metropolitan.
Ce se întâmplă, în acest timp, la Iași
În timp ce Boc vorbește de metrou, la Iași Mihai Chirica ne vorbește despre trotinete electrice, fără să ne precizeze și pe unde se va putea circula cu acestea!
„Este un sistem de sharing, adică utilizezi trotineta și apoi o poți lăsa într-un alt loc în care se poate alimenta. Acesta este trendul, intrăm și noi în această cursă.
Dorim să descurajăm utilizarea transportului cu motoare care ard combustibil.
Speranța noastră este să nu apară o zonă de conflict în special pe trotuare între utilizatorii de biciclete, trotinete și alte astfel de mijloace de transport”, a declarat primarul Mihai Chirica, care a recunoscut că legislația din România nu este foarte clară în ceea ce privește transportul cu astfel de mijloace de transport.