Foarte mulți locuitori ai județului Bacău, și nu numai, s-au arătat extrem de revoltați că nu se poate schia pe pârtia de la Slănic Moldova, un obiectiv care, în mod normal, ar fi trebuit să atragă turiști din întreaga țară.
Întrucât a nins și temperaturile au fost, cel puțin în zonă, cu mult sub zero grade, am încercat să află cine se face vinovat de faptul că nu se poate schia la Slănic.
Așa am aflat că pârtia este în administrarea Consiliului Județean Bacău, care, practic, ar trebui să se ocupe de întreaga logistică necesară practicării schiului la Slănic Moldova.
Din păcate, dezinteresul Consiliului Județean este atât de mare încât pe pârtie se transportă acum bușteni, după cum puteți vedea chiar din pozele postate pe pagina oficială de Facebook a pârtiei Nemira!
Pe 14 ianuarie, cei care administrează pârtia au postat câteva rânduri pe pagina de Facebook, crezând că în felul acesta au fost absolviți de vină.
„Echipa tehnică lucrează la producerea zăpezii artificiale, când sunt înregistrate temperaturi sub -5 ° C. Stratul de zăpadă depus, este insuficient pentru deschiderea pârtiei.
Temperaturile înregistrate în ultimele zile, nu au fost suficient de scăzute pentru a produce zăpadă artificială la capacitatea maximă a instalației”!
Doar atât, fără ca cineva să catadicsească să explice de ce sunt acele urme de bușteni pe toată lungimea pârtiei, așa cum se vede din pozele postate, culmea ironiei, tocmai de administratorii pârtiei!
Cum a fost construită pârtia
Pârtia de schi Nemira a fost realizată de Consiliul Județean Bacău în parteneriat cu Oraşul Slănic Moldova în cadrul proiectului „Schi Parc Slănic Moldova”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă si promovarea turismului; DMI 5.2 – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice.
Pârtia are o lungime pe înclinare de 1414 m, lăţime medie de 38 m, o diferenţă totală de nivel de 240 metri şi o pantă medie de 17,6%, înclinaţie ce o încadrează în categoria pârtiilor uşoare.
Pârtia este prevăzută cu instalaţie de transport pe cablu, instalaţie de înzăpezit artificial, maşină de bătut zăpadă, instalaţie de iluminat pentru nocturnă, parcare auto și serviciu de salvamont (Sursa: Bacăul Turistic).
Extrem de interesant este faptul că această pârtie nu are prevăzută nicio toaletă publică în partea sa de sus! Dar, ce mai contează o toaletă când pârtia nu este funcțională!?
Unde greșește Consiliul Județean Bacău și de ce primăria Slănic nu poate face nimic
Fiind un proiect pe fonduri europene, pârtia a fost monitorizată timp de 5 ani până în iulie 2019, perioadă în care primăria Slănic Moldova nu a putut face nimic.
Din păcate, primăria Slănic este în continuare legată de mâine și de picioare, deoarece acordul de parteneriat încheiat între primărie și Consiliul Județean Bacău are o serie de probleme, pe care cei din Slănic le-au sesizat încă din 2019, dar pe care CJ Bacău nu a vrut și nu vrea să le ia în seamă.
De exemplu, toată parcarea de lângă restaurantul Cerdac, precum și drumul de la podul de peste râul Slănic și până la pârtie a fost dat de primărie în administrarea Consiliului Județean, la începutul proiectul.
În mod normal, după trecerea celor 5 ani, terenul ar fi trebuit să revină înapoi la primărie. Nu s-a întâmplat așa, Consiliul Județean refuzând acest lucru, chiar dacă nu face nicio investiție în zonă.
Mai mult, iluminatul public pe drumul amintit nu funcționează, fiind lăsat la latitudinea CJ Bacău dacă-l pornește sau nu!
În acest moment, primăria Slănic Moldova nu poate interveni sub nicio formă pentru modernizarea zonei, izbindu-se de opacitatea celor de la Consiliul Județean Bacău.
De exemplu, primăria are în zonă un proiect pentru modernizarea întregii străzi Nicolae Bălcescu, reamenajarea parcărilor etc.
Dar, prima parte a străzii aparține Consiliului Județean, iar acesta nu dă niciun semn că l-ar interesa vreun proiect de modernizare.
Drept urmare, primăria a cerut Consiliului Județean să-i dea strada cu tot ce presupune ea, astfel încât să o poată moderniza. Până în acest moment, Consiliul Județean Bacău, condus de PSD, nu a luat nicio decizie, chiar dacă au trecut aproape doi ani!
Și uite așa, o investiție bună, care ar fi trebuit aducă turiști la Slănic Moldova, zace nefolosită din cauza unora de la Consiliul Județean Bacău care nu înțeleg unde se termină bătălia politică și unde începe dezvoltarea unei întregi comunități!