5 lucruri pe care nu le ştiaţi despre Marele Zid Chinezesc

5 lucruri pe care nu le ştiaţi despre Marele Zid Chinezesc

Ştiaţi, de exemplu, că Marele Zid Chinezesc găzduieşte în fiecare an un maraton? Şi că a avut 8 milioane de vizitatori pe zi?

1. Marele Zid Chinezesc are o lungime de 21.196 km, de la frontiera cu Coreea de Nord până la deşertul Gobi. În 1987 a fost trecut în Patrimoniul Mondial UNESCO. Construirea zidului a început în secolul VIII-î.H. Şi s-a încheiat în anul 1644 (a durat mai mult de 2.000 de ani).

Citeşte şi „10 miliarde de ani pentru a citi cea mai lungă demonstraţie matematică”

2. Unii afirmă că Marele Zid Chinezesc este atât de impozant încât este singura construcţie a umanităţii care se vede din spaţiu. Din păcate, realitatea este că nu se vede nici măcar de pe satelitul natural al Pământului (Luna), care se găseşte la o distanţă de doar 380.000 de kilometri de Terra.

3. Este, se pare, obiectivul turistic cel mai vizitat din lume, conform ABC.Pe 1 octombrie 2014, în timpul unei sărbători naţionale, Marele Zid a fost vizitat de peste 8 milioane de oameni.

4. Marele Zid Chinezesc găzduieşte unul dintre cele mai solicitante maratoane din lume. În afară de faptul că aleargă, maratoniştii mai au de urcat şi 5.164 de scări. Prima ediţie a maratonului a avut loc în 1999, iar următoarea va avea loc pe 20 mai 2017. În fiecare an, la acest maraton se înscriu în jur de 2.500 de sportivi.

5. Din cauza eroziunii şi a ploilor puternice, Marele Zid Chinezesc se deteriorează puţin câte puţin. Conform unor cifre publicate în 2012 de guvernul chinezesc, peste 6.200 de kilometri din zid s-au deteriorat foarte mult, motiv pentru care a fost lansată o amplă campanie de salvare a acestuia.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.