81 de ani de la proiecţia primului film sonor românesc

Pe 7 februarie 1935, Nicolae Stroe şi Vasile Vasilache au prezentat în premieră „Bing Bang”, primul film sonor realizat în România.

Proiectat la cinematograful din cadrul ARPA (Asociaţia Română pentru Propagarea Aviaţiei), actualul Cerc Militar Naţional, filmul este şi prima producţie cinematografică integral românească. Aparatura sonoră pentru acest film a fost realizată de inginerul român Iulian Gartenberg-Argani.

Bing Bang”, o „humorească muzicală”, spune povestea unor şomeri din Bucureştiul interbelic, jucaţi de Nicolae Stroe (Bing) şi Vasile Vasilache (Bang), renumiţi comici ai acelor vremuri, care, în final, câştigă lozul cel mare la loterie.

Filmul a fost realizat, de fapt, în 1934 şi reprezintă debutul cinematografic al cuplului comic amintit. Pe afişul filmului apar şi Grigore Vasiliu Birlic, care-şi face, şi el, debutul în cinematografie, dar şi Titi Botez, marele interpret de romanţe şi tangouri din perioada interbelică.

Montajul filmului a fost gata la final de ianuarie 1935, dar niciunul din cele 50 de cinematografele din Bucureşti nu a vrut să-l difuzeze.

Filmul alb-negru, de 2.000 de metri lungime, din care s-au păstrat până astăzi fragmente importante, a rulat 28 de zile în Bucureşti.

Vasile Vasilache şi-a pierdut viaţa în bombardamentul american din 4 aprilie 1944. Nicolae Stroe s-a stins din viaţă în 1990, în Israel.

În SUA, primul film cu sonor, „Cântărețul de Jazz”, a avut premiera pe 6 octombrie 1927. Pe 20 ianuarie 1929, Hollywoodul lansa filmul „In Old Arizona” – prima peliculă sonoră realizată în afara unui studio!

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.