Ce şanse are Camelia Bogdănici la Primăria Iaşi?

Ce şanse are Camelia Bogdănici la Primăria Iaşi?

Lăsând la o parte sondajele pe care le tot flutură atât PSD, cât şi PNL în încercări penibile de manipulare a electoratului, astăzi vom încerca o analiza a şanselor pe care medicul Camelia Bogdănici le are la Primăria Iaşi.

Camelia Bogdănici va candida pentru Primăria Municipiului Iaşi din partea UNPR, partid care, în ultimii ani, a reuşit să-şi creeze o structură municipală destul de importantă.

UNPR beneficiază de sprijinul oamenilor de afaceri Vasile Puşcaşu şi Mircea Manolache. Primul este patronul firmei de transport Unistil, pe care o cunoaşte tot Iaşiul şi care poate ajuta la desfăşurarea campaniei electorale. Al doilea este patronul firmei de taximetrie PARMA, care, la rândul ei, poate face destul de multă campanie, cu costuri minime.

Camelia Bogdănici a fost director medical la Spitalul „Sfântul Spiridon”, unde i-au trecut prin mână mii de pacienţi.

Este medic oftalmolog, recunoscut la nivelul Iaşiului, şi nu numai, ceea ce îi sporeşte şansele, în condiţiile în care sunt cunoscute respectul şi afecţiunea pe care oamenii le poară medicilor buni.

La alegerile parlamentare din 2012 a obţinut în Colegiul 8 (Copou – Valea Lupului) 5.776 (21,89%) din totalul voturilor exprimate, în condiţiile în care a candidat din partea ARD (PDL). În 2012, după cum vă amintiţi, USL a câştigat cam peste tot.

Alegerile în Colegiul 8 au fost câştigate de Gheorghe Emacu, cel care acum este şeful Cameliei Bogdănici în UNPR. Emacu a candidat pe listele USL, însă nu putem spune că voturile obţinute de el în 2012 se vor transfera spre Camelia Bogdănici.

În 2008, Gheorghe Nichita a câştigat alegerile pentru primărie în turul doi, cu 56.186 de voturi. În 2012, le-a câştigat din primul tur, cu 70.463 de voturi. Chiar dacă au fost mai multe voturi în 2012, să nu uităm de existenţa USL, fapt care a permis existenţa unui singur candidat din partea PSD şi PNL.

În 2008, pentru primar au fost 103.666 voturi valabil exprimate în turul al doilea (mai mulţi decât în turul întâi). În 2012 au fost înregistrate 118.438 voturi valabil exprimate.

Candidatul PSD din acest an la Primăria Iaşi, Mihai Chirica, nu are forţa pe care a avut-o Gheorghe Nichita. De asemenea, trebuie luat în calcul şi Marius Bodea, candidatul din partea PNL, şi el cu o intenţie destul de mare de vot.

Mihai Chirica este prins, deocamdată, în războiul care macină din interior PSD Iaşi, fapt care îl poate lăsa fără sprijinul concret al partidului în alegeri.

Marius Bodea nu reuşeşte să treacă peste etapa de „director al Aeroportului Iaşi”, ceea ce-l împiedică deocamdată să pozeze în candidat viabil la primărie.

Atât greaua moştenire a celor doi (Mihai Chirica şi Marius Bodea), cât şi războiul care va avea loc între ei îi vor permite medicului Bogdănici să-şi desfăşoare campania fără nicio şicană din partea PSD sau PNL.

Principiul „când doi se bat, câştigă al treilea” i se poate aplica lui Bogdănici fără probleme în acest an.

Ca să aibă, totuşi, şanse de câştig, Camelia Bogdănici va trebui să renunţe la aroganţa atotcunoscătoare caracteristică medicilor, să-şi asculte staff-ul de campanie şi să cheltuie ceva mai mulţi bani decât în campania din 2012.

O altă condiţie pentru creşterea şanselor de câştig este ca Puşcaşu şi Manolache să nu trădeze UNPR şi să muncească pentru Camelia Bogdănici la fel cum au muncit şi pentru Gheorghe Nichita în 2008.

Sursa foto: Facebook

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.