Cutremur la Bacău: șefa DNA, anchetată!

Cutremur la Bacău: șefa DNA, anchetată!

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție anchetează modul în care procuroarea Cornelia Hrincescu, șefa DNA Bacău, l-a rezolvat pe Gabriel Berca, fost ministru de Interne, cu denunțuri smulse sub amenințarea cătușelor.

Denunțătorul lui Berca a dezvăluit deja că a inventat declarații împotriva fostului ministru la presiunile DNA: „Mi s-a sugerat de anchetatori că voi plăti” – document prezentat de Lumea Justiției.

După șefii DNA Ploiești și DNA Oradea, un alt șef al unei structuri a DNA este vizat într-un dosar aflat în instrumentarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Este vorba despre procuroarea Cornelia Hrincescu, șefa DNA Bacău.

Iată ce scrie Lumea Justiției în acest sens:

«Sectia pentru anchetarea magistratilor deruleaza cercetari intr-un dosar care priveste modul in care ex-ministrul de Interne Gabriel Berca, trimis in judecata printr-un rechizitoriu semnat de procurorea Cornelia Hrincescu de la DNA Bacau, a fost rezolvat cu un denunt mincinos smuls sub teroarea catuselor. Ancheta in acest caz a fost inceputa inca din 2016 de Sectia de urmarire penala si criminalistica din PICCJ, dupa plangerea facuta de ministrul Berca, data de la care au fost realizate cateva audieri de martori, dar nimic mai mult. Timp de aproximativ trei ani dosarul a stat chipurile in lucru la PICCJ. Iata insa ca recent, din datele pe care le detinem, SIIJ a declansat propria ancheta, una care se anunta a fi una extrem de spectaculoasa.

Si spunem asta daca avem in vedere dezvaluirile pe care deja le-a facut chiar unul dintre cei doidenuntatori ai lui Mihai Berca, fostul deputat Mihai Banu. Condamnat pentru complicitate la trafic de influenta in acelasi dosar cu Berca, Mihai Banu a relatat pe larg practicile DNA din acest dosar, atat la Curtea de Apel Bacau, cat si la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Inexplicabil insa, marturia sa nu a avut nicio insemnatate si valoare pentru judecatorii cauzei, Gabriel Berca fiind condamnat la 2 ani inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, pedeapsa pe care deja a facut-o, iar fostul deputat la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare.

Astfel, asa cum Lumea Justitiei a aratat inca de acum doi ani, Mihai Banu a relatat la Inalta Curte de Casatie si Justitie ca in momentul in care a facut denuntul impotriva lui Berca se afla in arest de 8 zile, locuinta ii fusese perchezitionata, nu ii fusesera date medicamentele pe care le lua din cauza diabetului, iar procurorii DNA l-au avertizat ca va avea de suferit daca nu da declaratia incriminatoare la adresa ex-ministrului PDL. In acest sens, Banu a recunoscut ca a mintit atunci cand a afirmat la DNA ca a primit 80.000 de euro pe care i-ar fi dat apoi lui Gabriel Berca, totul fiind o inventie pentru a fi pus in libertate.

Iata fragmente din declaratia data la ICCJ de fostul deputat Mihai Banu, pe care o atasam integral la finalul articolului:

„Referitor la declaratia data la parchet pe data de 17 iulie 2015, arat ca la momentul la care am fost adus din arest sa dau acea declaratie eram deja in stare de detentie de 8 zile, acasa la mine se facuse o perchezitie si, atat cu prilejul perchezitiei, cat si inainte de a da aceasta declaratie, mi s-a sugerat de catre anchetatori ca voi plati daca nu dau declaratii adecvate pentru faptele pe care le-a comis Berca.

Cand am fost chemat sa dau declaratia pe un monitor mi-a fost aratata o declaratie de presa a dlui Berca Gabriel, in care dadea de inteles ca daca m-am incurcat cu unul ca Rusu Viorel sa platesc. Ca urmare a acestei declaratii, cat si a celor afirmate de anchetatori am avut senzatia ca Berca ma denigreaza si aflandu-ma intr-o stare psihica delicata determinata de zilele de detentie si de faptul ca eram bolnav de diabet si nu primisem medicamentatia recomandata, am dat o declaratie in care am afirmat ca am primit suma de 80 mii euro, pe care i-am inmanat-o lui Berca Gabriel. Aceasta declaratie nu corespundea niciun fel denunturilor facute de Rusu Viorel si nici realitatii.

Reintors la locul de detentie mi-am dat seama de greseala pe care am facut-o, motiv pentru care am solicitat organelor de ancheta, prin avocat, sa particip la o confruntare cu denuntatorul Rusu Viorel. Pe 12 august aparatorul mi-a adus la cunostinta ca mi-a fost respinsa cererea formulata de realizare a confruntarii. Arat ca aceasta suma de 80 mii euro pe care mi-ar fi dat-o Rusu, am inventat-o ca sa dau acea declaratie inciminatoare pentru Berca cu speranta ca voi obtine o punere in libertate.

Si din discutiile pe care le-am avut cu aparatorul meu inainte de a da aceasta declaratie din 17 iulie, am ajuns la concluzia ca probabil se dorea sa formulez un denunt impotriva lui Berca pentru ca tinta acestui dosar era Berca, motiv pentru care am facut aceasta greseala sa declar ceva ce nu corespundea adevarului. Si avocatul a fost de aceeasi parere cu mine.

Mentionez ca am stat 30 zile in Arestul politiei, iar dupa aceea am ajuns in penitenciar. Acolo era detinut si Berca Gabriel si am purtat cu acesta o discutie in care mi-am aratat regretul pentru fapta pe care am facut-o si anume ca am declarat lucruri neadevarate in fata organelor de urmarire penala.

(…)

Organele judiciare mi-au sugerat ca ar fi bine sa fac un denunt impotriva lui Berca, iar continutil acestui denunt a fost opera mea.

(…)

Nu am primit vreodata vreo suma de bani de la denuntatorul Rusu Viorel pentru mine sau pentru inculpatul Berca Gabriel”.»

Citiți întregul material aici

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.