Deputatul PNL Grigore Crăciunescu, condamnat definitiv la închisoare

Deputatul PNL Grigore Crăciunescu, condamnat definitiv la închisoare

Grigore Crăciunescu a fost condamnat în iunie 2014 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare, pedeapsă redusă acum de un complet de cinci judecători la 1 an şi 10 luni închisoare cu suspendare. Termenul de încercare a fost redus de la 7 la 4 ani.

Grigore Crăciunescu a fost trimis în judecată în octombrie 2013 de procurorii Parchetului General pentru conflict de interese. Procurorii susţin că liberalul, în calitate de primar al municipiului Paşcani, a perfectat nouă acte juridice cu societăţi comerciale (în cadrul uneia dintre acestea activând până la momentul dobândirii calităţii de primar) al căror reprezentant legal era fiul său, realizându-se, astfel, un folos material pentru acesta, la diferite intervale de timp.

Unul dintre actele juridice vizează concesiunea prin încredinţarea unei suprafeţe de teren intravilan, situat vizavi de primăria oraşului Paşcani şi în imediata vecinătate a sediului uneia dintre societăţile comerciale al căror administrator era fiul primarului.

Atribuirea suprafeţei de 110 mp de teren s-a realizat prin concesionare directă, fără licitaţie publică, pentru o perioadă de 25 de ani, la un preţ de 219 euro/an (faţă de preţul stabilit într-un proiect iniţial al concesiunii de 1.021 euro/an), pentru construirea unei parcări ce urma să deservească laboratorul de analize medicale care aparţinea familiei edilului.

Celelalte acte juridice au avut ca obiect derivat activitatea de publicitate stradală prin panouri publicitare şi/sau totemuri de mari dimensiuni, amplasate pe suprafeţe de teren de la un mp până la cinci mp, în intravilanul oraşului Paşcani, în zonele cu cea mai bună vizibilitate, cu expunere şi receptare eficiente, atât pentru traficul pietonal, cât şi pentru cel auto şi transportul în comun.

Instanţa a înlăturat aplicarea pedepsei complementare constând în interzicerea exercitării unor drepturi civile (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de primar ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii).

Grigore Crăciunescu a fost primar al municipiului Paşcani în perioada 2008 – 2012, iar din 2012 este deputat din partea PNL.

Imediat ce a aflat de această condamnare, PNL Iaşi s-a grăbit să-l dea afară pe deputat: „Având în vedere decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de astăzi, organizaţia judeţeană a PNL Iaşi a luat act de încetarea calităţii de membru a acestuia conform Statutului Partidului Naţional Liberal”, a anunţat Alexandru Muraru.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.