Dosar de corupţie rejudecat

Dosar de corupţie rejudecat

Trimis în judecată de procurorii DNA sub acuzaţia de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fostul director al Direcţiei Silvice Botoşani, Mihai Axinte, va fi rejudecat.

Aşa a decis Curtea de Apel Suceava, după ce în primă fază magistrații Tribunalului Botoşani au dispus achitarea acestuia pe motiv că faptele reţinute în sarcina lui Axinte nu sunt prevăzute de legea penală. Astfel, dosarul se va întoarce la Botoşani şi va fi rejudecat, decizia fiind definitivă.

Mihai Axinte a fost trimis în judecată la sfârşitul lui 2015, după ce procurorii DNA au reţinut că „în perioada 2007-2008, ar fi înlesnit, cu intenţie, diminuarea fondului forestier naţional (…) prin refuzul de a dispune iniţierea unor acţiuni în instanţă în vederea constatării nulităţii absolute a două hotărâri ale Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar Botoşani şi a unui titlu de proprietate prin care au fost retrocedate 358 hectare de pădure unei persoane care nu avea cetăţenia română”.

În 2007, Axinte ar fi retrocedat 351 de hectare de pădure către Alexander Mathias Bellu, deşi acesta nu avea cetăţenie română, după care a cumpărat aceeaşi suprafaţa cu 2.439.450 de lei, bani proveniţi din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor, prejudicind Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva cu aproape un milion de dolari. Ancheta a fost declanşată în urma unui control efectuat de RNP, apoi de Curtea de Conturi şi în urma rezultatelor acestora Direcţia Silvică a sesizat, în 2010, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, cercetările fiind preluate ulterior de DNA. Cu toate acestea, Mihai Axinte s-a declarat nevinovat şi a spus de la bun început că retrocedările s-au făcut în baza hotărârilor Comisiei judeţene, iar achiziţiile s-au realizat cu avizul RNP.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.