Exemplu clasic de manipulare marca Ziarul Financiar

Exemplu clasic de manipulare marca Ziarul Financiar

Despre Ziarul Financiar se tot spune de mulţi ani că este un fel de biblie pentru oamenii de afaceri, un ziar etalon pentru lumea de business. Nu am crezut niciodată acest lucru, la fel cum nu am crezut nici faptul că oamenii de afaceri sunt atât de inculţi încât să se lase prostiţi de manipulările grosolane ale celor de la Ziarul Financiar.

Ultima săptămână mi-a arătat că cei de la ZF au o temă clară de rezolvat, iar ceea ce au făcut reprezintă o tentativă clasică de manipulare. Dar, să vedem despre ce este vorba:

Pe 7 septembrie 2016 întreaga mass-media din România a luat foc din cauza proiectului de modificare a Codului Fiscal, propus de fostul secretar de stat în ministerul de Finanţe, Gabriel Biriş. Printre altele, proiectul vorbea despre o creştere a contribuţiilor sociale obligatorii ale salariaţilor şi de o reducere a aceloraşi contribuţii la nivelul angajatorilor. Cu alte cuvinte, existau două posibilităţi: angajatorii rămâneau cu acelaşi salariu brut, crescându-le impozitele şi micşorându-li-se salariul net sau, a doua variantă, angajatorii transferau către angajaţi cota de contribuţii pe care nu o mai plăteau, creştea salariul brut al angajaţilor, dar, pe total, rămâneau cu acelaşi salariu net. Nimeni, însă, nu-i poate obliga pe angajatori să crească salariul brut (singurul impus prin lege este salariul minim pe economie)! Valul de reacţii stârnit (mai ales că se creştea şi impozitarea persoanelor fizice autorizate) a făcut ca pe 8 septembrie, Gabriel Biriş să-şi dea demisia din guvern.

Şi acum să trecem la manipularea Ziarului Financiar. Pe 7 septembrie, când toată lumea ataca proiectul de modificare al Codului Fiscal, pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar apărea: „Veşti bune pentru toţi salariaţii. Angajatorii vor fi obligaţi să le crească salariile brute”. Dacă dădeai click pentru a citi articolul, ajungeai pe pagina de internet a Ziarului Financiar, unde puteai citi: „Modificările Codului Fiscal: Angajaţii cu salarii lunare mai mici de 13.400 lei brut/lună vor avea salarii brute mai mari cu 21%”!!!! Dacă nu ştiai despre ce este vorba şi nu aveai răbdarea necesară pentru a trece de mijlocul articolului, pentru a vedea exact despre ce este vorba, rămâneai cu senzaţia că salariile vor creşte! Ceea ce era total fals! Dar, manipularea celor de la Ziarul Financiar, dacă nu apărea scandalul pe online, TV sau presă scrisă, îşi putea face treaba foarte bine.

Citeşte şi „Iaşiul râde în hohote. Tehnocratul Mihai Chirica a ajuns şef la PSD!”

Să nu credeţi acum că demisia lui Biriş i-a oprit pe cei de la Ziarul Financiar să nu încerce din nou aceeaşi manipulare, pe data de 11 septembrie. Acest fapt nu poate demonstra decât două lucruri: fie cei de la Ziarul Financiar habar nu au pe cel lume trăiesc, fie Guvernul nu renunţă la proiectul de modificare a Codului Fiscal şi angajaţii ZF au fost obligaţi să reia manipularea. Dacă mă întrebaţi, înclin spre a doua variantă!

11 septembrie 2016, aşadar, pagina de Facebook a Ziarului Financiar titrează: „Veşti bune pentru toţi salariaţii. Angajatorii vor fi obligaţi să le crească salariile brute”. Dai click şi ce să vezi?… „Modificările Codului Fiscal: Angajaţii cu salarii lunare mai mici de 13.400 lei brut/lună vor avea salarii brute mai mari cu 21%” – acelaşi titlu ca pe data de 7 septembrie, ceea ce înseamnă că manipularea trebuie să continue!

Interesant mod de a manipula opinia publică, nu-i aşa? Numai că, din fericire, opinia publică nu este atât de proastă pe cât o cred cei de la Ziarul Financiar!

Dacă mai citiţi (sau nu) acest ziar, rămâne doar la latitudinea dumneavoastră!

zf1zf2zf3zf-4

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.