Iașiul a intrat în finala pentru titlul de Capitala Tineretului din România

Iașiul a intrat în finala pentru titlul de Capitala Tineretului din România

Iași, Baia Mare și Satu Mare au intrat în finala pentru obținerea titlului de Capitala Tineretului din România. Câștigătorul va fi anunțat la cea de-a doua ediție a Summitului Tinerilor, care va alea loc în luna noiembrie la Bacău.

A doua competiție organizată în cadrul programului național Capitala Tineretului din România, care funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, titlu deținut de Cluj-Napoca în 2015, a atras un număr impresionant de candidaturi: Alba Iulia, Baia Mare, Galați, Iași, Ploiești, Satu Mare și Suceava.

În urma evaluării formei simplificate a candidaturilor de către un juriu independent, trei dintre acestea au fost desemnate pentru a merge în cea de-a doua rundă în calitate de finaliști: Baia Mare, Iași și Satu Mare.

Municipalitățile acestor orașe trebuie să depună până pe 15 octombrie un dosar detaliat în care să dezvolte conceptele propuse în prima rundă.

Iași propune conceptul „IS ON”, care descrie starea pe care programul „Iași Capitala Tineretului din România” intenționează să o inducă tinerilor din oraș. Acest imbold se bazează pe trei acțiuni complementare menite să culeagă idei din comunitate, să creeze condiții optime și să se asigure de finalitatea inițiativelor de dezvoltare urbană.

#UTurn, conceptul prezentat de Baia Mare, își propune să testeze de-a lungul unui an un program menit să creeze oportunități atractive pentru tineri, astfel încât aceștia să fie activi și determinați  să rămână și să se implice în comunitate. Programul va beneficia de sprijinul autorităților locale, organizațiilor neguvernamentale de tineret, grupurilor informale de tineri, instituțiilor și mediului de afaceri.

Conceptul „CONNECT TO SATU MARE” are ca parte centrală conectarea și reconectarea tinerilor la dezvoltarea orașului, prin încurajarea participării active a tinerilor în comunitatea locală, aceștia având atât rolul de beneficiar, cât și pe cel de facilitator.

Juriul care evaluează proiectele propuse de cele 3 orașe candidate este alcătuit din 24 de reprezentanți ai sectorului neguvernamental de tineret, ai mediului privat, ai organizațiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare și ai unor instituții publice.

Primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017, urmat de Bacău, oraș desemnat în urma organizării unei competiții și care va deține titlul de Capitala Tineretului din România până pe 1 mai 2018.

Foto: imagine de la Bacău – Capitala Tineretului din România!

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.