Istoria relaţiilor diplomatice dintre România şi SUA

Istoria relaţiilor diplomatice dintre România şi SUA

Preşedintele României, Klaus Iohannis, efectuează, în perioada 4 – 9 iunie 2017, o vizită în Statele Unite ale Americii, în cadrul căreia, în data de 9 iunie, va avea o întrevedere oficială cu preşedintele american, Donald J. Trump.

Relaţiile diplomatice dintre România şi Statele Unite ale Americii au fost stabilite, la nivel de agenţie diplomatică, la 14 iunie 1880. Ridicate la nivel de legaţie două luni mai târziu, relaţiile diplomatice dintre cele două state au fost întrerupte timp de peste patru ani, între 12 decembrie 1941 şi 7 februarie 1946 (în contextul celui de-al Doilea Război Mondial), şi au fost ridicate la nivel de ambasadă la 1 iunie 1964.

Prima vizită în SUA a unui şef de stat român a avut loc în perioada 4 – 7 decembrie 1973, fiind efectuată de Nicolae Ceauşescu. Cu acest prilej, a fost semnată, la Washington, Declaraţia comună cuprinzând principiile care stau la baza relaţiilor dintre cele două state şi s-au adoptat Declaraţia comună cu privire la cooperarea economică, industrială şi tehnică între cele două ţări şi Comunicatul comun, conform volumului „Politica externă a României: Dicţionar cronologic” (1986).

După 1989, în perioada 25 septembrie – 3 octombrie 1995, a avut loc vizita de lucru a preşedintelui Ion Iliescu, la invitaţia preşedintelui SUA, Bill Clinton. Anterior, preşedintele Ion Iliescu s-a mai aflat în SUA între 28 septembrie şi 4 octombrie 1990, când a participat la Conferinţa mondială la nivel înalt consacrată copilului (UNICEF) şi la cea de a 45-a sesiune a Adunării Generale ONU (în cadrul căreia a rostit o alocuţiune), apoi în perioada 19-24 aprilie 1993, pentru a lua parte la inaugurarea Muzeului Holocaustului (a fost primit de preşedintele SUA, Bill Clinton, şi a avut întrevederi cu alte oficialităţi americane), dar şi în septembrie 1994, vizită ocazionată de participarea la sesiunea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (prilej cu care şeful statului român s-a întâlnit cu preşedintele Bill Clinton, cu membri ai Congresului american, cu oameni de afaceri şi din lumea finanţelor).

A urmat în perioada 14 – 21 iulie 1998 vizita oficială la Washington a preşedintelui Emil Constantinescu, la invitaţia omologului său american, Bill Clinton.

Preşedintele Iliescu a mai efectuat, în perioada 26 – 29 octombrie 2003, o vizită oficială în SUA, la invitaţia preşedintelui George W. Bush. Totodată, la 11 iunie 2004, Ion Iliescu a participat, la Washington, la funeraliile naţionale ale fostului preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan.

În perioada 8 – 10 martie 2005, a avut loc prima vizită oficială la Washington a preşedintelui Traian Băsescu, la invitaţia omologului său american, George W. Bush (liderul de la Casa Albă declară România „un aliat special al SUA” şi îl numeşte „prieten” pe şeful statului român, în cadrul unei conferinţe de presă comune).

Între 13 şi 16 septembrie 2005, preşedintele Traian Băsescu a efectuat o nouă vizită în SUA, prilejuită de participarea la cea de-a 60-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

În perioada 26-28 iulie 2006, preşedintele Traian Băsescu a efectuat cea de-a doua sa vizită oficială în Statele Unite ale Americii, în cadrul căreia a fost primit, la Casa Albă, de preşedintele George W. Bush (vizita s-a înscris în cadrul dialogului politic intensificat între România şi SUA).

La 13 septembrie 2011, Traian Băsescu a efectuat o vizită de lucru la Washington, pentru finalizarea unor acorduri bilaterale între România şi Statele Unite ale Americii. Cu prilejul vizitei, preşedintele român s-a întâlnit cu preşedintele american, Barack Obama, şi a avut o întrevedere cu vicepreşedintele american Joseph Biden. Aceasta a fost prima vizită a preşedintelui Traian Băsescu la Washington, în mandatul lui Barack Obama. Băsescu a revenit în Statele Unite ale Americii în perioada 19 – 22 mai 2012, de data aceasta pentru a participa la lucrările Summitului NATO de la Chicago (desfăşurat în zilele de 20 şi 21 mai).

În perioada 4 – 11 decembrie 2014, preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită privată în Statele Unite ale Americii.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a efectuat, în perioada 24-30 septembrie 2015, o vizită în Statele Unite ale Americii, în cadrul căreia a participat la summitul ONU de la New York, în 2015 marcându-se 70 de ani de la semnarea Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi 60 de ani de la aderarea României la Organizaţie. Totodată, şeful statului s-a întâlnit cu vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi a participat, alături de soţia sa, Carmen, la recepţia tradiţională oferită de preşedintele american, Barack Obama, liderilor participanţi la summitul ONU. De asemenea, între 30 martie şi 2 aprilie 2016, preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat în Statele Unite ale Americii, unde a participat la Summitul securităţii nucleare, care a avut loc la Washington. Cu prilejul vizitei, preşedintele României a vizitat Memorialul Holocaustului şi a luat parte la cina oferită de preşedintele SUA, Barack Obama, la Casa Albă, în onoarea şefilor de delegaţii prezenţi la Summitul securităţii nucleare, şi s-a întâlnit cu comunitatea de români din Washington.

Vizitele americanilor în România

Prima vizită a unui şef de stat american la Bucureşti a fost cea a lui Richard Nixon, în 2 – 3 august 1969, urmată, în 2 – 3 august 1975, de vizita oficială a lui Gerald R. Ford.

La 1 iulie 1996, prima doamnă a Statelor Unite, Hillary Rodham Clinton, a sosit la Bucureşti, într-o vizită de 24 de ore, în cadrul unui turneu în ţări din Europa Centrală şi de Est.

Bazele unei noi colaborări româno-americane şi ale unui parteneriat strategic au fost puse la 11 iulie 1997, cu prilejul scurtei vizite oficiale a preşedintelui SUA, Bill Clinton, la Bucureşti (a avut convorbiri cu omologul său român, Emil Constantinescu, şi a ţinut un discurs în Piaţa Universităţii).

La 23 noiembrie 2002, a sosit, într-o vizită oficială în România, preşedintele american, George W. Bush, însoţit de soţia sa, Laura Bush. Vizita a avut loc la două zile după ce, la summitul NATO de la Praga, România a primit invitaţia de aderare la Alianţa Nord-Atlantică (discursurile celor doi şefi de stat, Ion Iliescu şi George W. Bush, rostite în faţa adunării din Piaţa Revoluţiei din Capitală, au constituit un moment deosebit al vizitei).

La 1 aprilie 2008, preşedintele George W. Bush a sosit la Bucureşti, împreună cu soţia sa, Laura, pentru a participa la lucrările Summit-ului NATO din perioada 2 – 4 aprilie. Programul vizitei a inclus întrevederi bilaterale cu omologul român, Traian Băsescu, şi cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu.

Conform datelor din statistica vamală americană, la 31 decembrie 2016, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu SUA s-a cifrat la 2677,2 milioane dolari, din care 1963,1 milioane dolari au fost exporturile româneşti, iar 714,1 milioane dolari au reprezentat importurile din SUA.

Sursa foto: Agerpres

 

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.