Legăturile dintre primarul Mihai Chirica și firma Conest au ajuns în presa națională

Legăturile dintre primarul Mihai Chirica și firma Conest au ajuns în presa națională

Jurnaul Național a scris recent un articol extrem de bine documentat despre „afacerile pe bani publici” dintre Primăria Municipiului Iași, condusă de Mihai Chirica, și „firma apropiată a actualului edil, SC Conest SA”! Istoricul acestei relații este prezentat cu lux de amănunte, încă de la primele ziele petrecute de Chirica la firma amintită…

„Un ultim contract încheiat între cele două entități a fost semnat săptămâna trecută, prilej cu care municipalitatea va mai scoate din „buzunar” 3.200.000 de euro pentru moderni­zarea unor străzi din oraș.

Conest SA Iași este o companie de construcții, unde, înainte de a ajunge director în cadrul primăriei, actualul edil, Mihai Chirica, a lucrat ca inginer. Totoda­tă, este societatea la care s-a mutat cu serviciul, în urmă cu câțiva ani, cea de-a treia soție a lui Chirica, fost inspector de specialitate la Direcția Proiecte Europene din cadrul Primăriei Iași. Din 2008 și până anul acesta, SC Conest SA Iași, controlată de omul de afaceri local Viorel Cozma, a primit, fie prin negociere directă, fie prin licitații, nu mai puţin de zece contracte, în valoare totală de peste 43 de milioane de euro”, se spune în Jurnalul Național.

Legăturile primarului cu firma de construcții

Conform CV-ului, actualul edil al Municipiului Iași, „Mihai Chirica, are legături strânse cu societatea căreia primăria i-a atrbuit acest ultim contract. Astfel, din documentul amintit reiese faptul că, în perioada iunie – septembrie 1995, Mihai Chirica a lucrat ca cercetător științific în cadrul Stațiunii de Cercetare „Stejarul”, din Piatra-Neamț. Începând cu iunie 1996 și până în iunie 2002, acesta s-a transferat la SC Conest SA Iași, unde a activat ca inginer de construcții civile și industriale.
De la firma care, astăzi, câștigă contracte grase cu primăria, Mihai Chirica s-a angajat, începând cu luna noiembrie a anului 2002, exact în Primăria Municipiului Iași, în timpul mandatului lui Constantin Simirad. Și nu pe orice funcție, ci chiar pe cea de director general al Direcției Tehnice și de Investiții. Din același CV mai rezultă că, în această calitate, Mihai Chirica s-a ocupat, până în luna iunie a anului 2012, de coordonarea activității acestei direcții și de dezvoltarea infrastructurii urbane în Municipiul Iași. Adică exact de zona de interes a SC Conest SA în relația contractuală pe care a derulat-o cu Primăria Municipiului Iași”.

Jurnalul Național a analizat toate contractele încheiate, începând cu anul 2008, între Primăria Iași și Conest. Timp de nouă ani, SC Conest SA Iași a primit de la Primăria Iași nu mai puțin de zece contracte, în valoare totală de 184.436.218,01 lei cu tot cu TVA, adică 43.113.709,88 de euro.

Anul trecut, în 30 decembrie 2016, spun cei de la Jurnalul Național, „Primăria Iași a mai atribuit aceleiaşi firme un contract în valoare de 25.295.893,16 lei cu TVA, pentru reabilitarea rețelei de termoficare secundare din Iași, etapa a doua. În aceeași zi, SC Conest SA a primit și al doilea contract aferent aceluiași proiect, contract în valoare de 56.329.121.74 lei cu TVA inclus”.

În 21 august, anul curent, Primăria Municipiului Iași a finalizat procedurile de achiziție a unor lucrări aferente unui proiect iniţiat anul trecut, denumit „Modernizare străzi în Municipiul Iași”. Proiectul vizează moderni­zarea unor artere din oraș, cum ar fi Șoseaua Bârnova, Strada Smârdan, Bulevardul Primăverii, Strada I.C. Brătianu, Strada Pere Vancea, Strada Moșu sau Strada Ogorului.
Municipalitatea a decis să aloce acestui proiect o finanţare de 13.601.104 lei fără TVA și a organizat o licitație deschisă. Potrivit anunțului de atribuire postat de autoritatea contractantă în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP), au existat două oferte depuse, iar la licitația deschisă a fost aleasă oferta care a oferit prețul cel mai scăzut, de 12.072.482,99 lei fără TVA, respectiv cea depusă de constructorul local SC Conest SA Iași. Valoarea finală a contractului atribuit, cu tot cu TVA, se ridică, astfel, la 14.366.255 de lei, adică 3,2 milioane de euro.

Citiți întregul articol AICI

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.