Marius Bodea: „Iașul a pierdut 20.000 de studenți în 10 ani”

Marius Bodea: „Iașul a pierdut 20.000 de studenți în 10 ani”

Preşedintele Biroului Politic Local al PNL Iaşi, Marius Bodea, trage un semnal de alarmă legat de scăderea numărului de studenți care aleg să studieze în Iași.

În anul 2007, universitățile ieșene au avut cel mai mare număr de studenți: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” avea înregistrat un număr 42.319 de studenți, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” aproape 6.000 de studenți, iar Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” 17.497 de studenți.

Conform ultimelor date oficiale disponibile, la UAIC sunt înregistrați 23.132 de studenți, la UTI 13.269 de studenți, iar la UMF 4.347 de studenți.

„Acum, când ne gândim la oraşele cele mai interesante, din punct de vedere al vietii sociale, ne vin în minte Cluj, Oradea sau Timişoara. Acolo se duc mulţi tineri să studieze pentru că viaţa comunitară a acelor oraşe este mai dinamică, au loc evenimente, au ceea ce se numeşte „PR public”. Timişoara a luat titlul de capitală europeană a culturii, Clujul la fel, pe când Iaşul, în ciuda oamenilor valorosi de aici, din păcate, se zbate în mediocritate. Un oraş de dimensiunea Iaşului are nevoie de o sală polivalentă modernă, de peste 10.000 de locuri, cu bazin olimpic, are nevoie de o sală dedicată manifestărilor culturale de peste 3000 de locuri, unde să poata fi găzduite şi concertele filarmonice şi cele ale operei, şi, atunci când se impune, mari manifestări muzicale de anvergură internaţională. Dacă ar fi după mine, aş investi într-o astfel de sală multi-culturală, unde, pe lângă funcţionalitate, arhitectura ei să reprezinte o atracţie în sine. Am propus aceste lucruri de nenumărate ori, dar efectiv nu ai cu cine discuta astăzi. Nu este vina universităţilor pentru acest exod al tinerilor, dimpotrivă, acestea performează în pofida lipsurilor sociale şi culturale perpetuate de către municipalitate.

Iaşului îi lipseşte politica de diplomaţie publică la nivelul municipalităţii, o componentă fundamental importantă pentru că suntem în competiţie pentru atragerea de tineri din regiune şi din Republica Moldova care să vină să studieze aici şi, mai important, să rămână aici după finalizarea studiilor. Tot ce ofera cu consecvenţă municipalitatea, cu ocazia unor manifestari culturale, politice sau religioase, rămâne, din păcate, tradiţionala fasole cu carnaţi sau plăcinte cu varză, în funcţie de gusturile de moment ale Primarului Mihai Chirica. O mentalitate primitivă, umilitoare, ce nu are nicio legatură cu aşteptările tinerilor ieşeni, care aleg în cele din urmă să plece de aici. Când cei ce şi-au asumat să conducă destinele comunităţii vor înţelege ce valoare uriasă au creierele tinere, ce trebuiesc convinse să rămână şi să producă valoare Iaşului, şi cât de puţin importantă este coafarea politică a unei mediocriotăţi personale a unui primar sau altul, atunci putem spune că intrăm pe drumul cel bun”, a spus Marius Bodea.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.