Marius Bodea: „Îi cer primarului Chirica să își dea demisia din PSD pentru că, în acest moment, are o atitudine ipocrită!”

Marius Bodea: „Îi cer primarului Chirica să își dea demisia din PSD pentru că, în acest moment, are o atitudine ipocrită!”

Într-un comunicat transmis duminică, 12 noiembrie, deputatul PNL de Iași Marius Bodea lansează un atac extrem de dur la adresa guvernării PSD – ALDE, dar și la adresa primarului Iașiului, Mihai Chirica, în continuare membru PSD.

Redăm, în continuare, comunicatul transmis de Marius Bodea:

„Guvernul PSD-ALDE a luat, în această săptămână, cea mai dezastruoasă decizie din istoria post-decembristă a României, întorcându-ne, practic, în anii 80, zdrobind atât principiul autonomiei locale, cât și al descentralizării. Trecând peste alba-neagra cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, explicată și calculată în tot acest timp în toate contradicțiile posibile, măsură a cărei impact cu adevărat îl vom vedea când obligația fiscală intră în vigoare, la fel de devastatoare este lovitura dată de PSD-ALDE asupra primăriilor și, în special, asupra marilor orașe.

Necrescând nici salariul brut și nici salariul net, ca urmare aplicării acestor modificări legislative, rezultă că asistăm la modificări doar in interiorul contribuțiilor.

O parte din aceste contribuții, știe toată lumea, inclusiv plângăciosul ministru Mișa, reprezentau baza de venituri ale autorităților locale, și anume impozitul pe salarii, impozitul pe venitul global.

Această bază de venituri ale autorităților locale a fost diminuată cu aproximativ 40% prin reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, însă acești bani nu rămân nici la angajat și nici la angajator, ci au fost pur și simplu mutați în interiorul acestor contribuții, de la bugetele locale la bugetul de stat. Adică Guvernul PSD-ALDE și-a băgat bocancii în autonomia locală și a sustras acești bani pentru propria dispoziție.

Măsura lovește, în principal, motoarele economiei românești, și anume marile orașe, acolo unde sunt cei mai mulți salariați. În orașele cu peste 150.000 locuitori, acest impozit pe venit reprezintă aproape jumătate din venitul local. În cazul municipiului Iași, prima gaură calculată și de municipalitate este de 20 milioane euro, dacă ne raportăm la veniturile din 2016.

Această măsură, dacă va rămâne neschimbată, va avea efect clar și neechivoc de decapitalizare a marilor orașe, experiment ce va eșua în orizontul de timp cel mai scurt.

Însă situația este mai dramatică decât 20 milioane euro minus în cazul Iașului, o sumă uriașă ce va fi luată ieșenilor, pentru că rata medie de creștere a veniturilor la bugetele locale este de 10% pe an, adică suma cu care marile orașe vor fi vitregite în cele din urmă va fi, de la an la an, tot mai mare.

Guvernul, speriat, mutând haotic, anunță o promisiune că va analiza punctual fiecare situație creată și va compensa prin alocări de la bugetul central ceea ce se pierde la nivel local, însă avem clar următoarele situații:

  1. Este o promisiune neacoperită pentru ca măsurile dispuse sunt tocmai să pună presiune pe primarii și să distrugă investițiile locale, în dauna unor investiții centralizate direcționate politic spre județele și orașele neperformante ale baronilor PSD sau spre plăți sociale tipic pesediste, creșteri de anvelope salariale fără productivitate a muncii în spate s.a.m.d.. Tocmai au băgat mâna în buzunarul primăriilor și e foarte puțin probabil să dea cu cealaltă mână înapoi.
  2. Neținând cont de rață medie de creștere anuală a veniturilor locale cu 10%, practic Guvernul PSD ALDE îngheață timpul la nivelul anului 2016, vitregind bugetele locale și de acea creștere anuală.
  3. În calculul compensării promise, Guvernul PSD anunța că va scădea din sumele propuse spre compensare, sumele aflate în excedentul bugetelor primăriilor. Cu alte cuvinte, acele orașe care au avut administrații chivernisite și au strâns bani pentru investiții ulterioare pentru cofinanțări ale proiectelor europene sunt jefuite într-un mod stalinist. Este absolut nedrept și barbar să vii să pedepsești orașele mari ale României și administrațiile performante care au căutat să își mărească veniturile proprii și care de multe ori nici nu au primit nimic de la bugetul central tocmai că s-a considerat că se descurca singure.

Efectul va fi clar încetinirea, chiar blocarea dezvoltării economice naționale, instaurarea unui sistem ultracentralizat, comunist, de comandă a dirijării fondurilor publice.

Nu am văzut niciun parlamentar PSD ori ALDE de Iași care să vină în fața ieșenilor să explice ce au înțeles ei din aceste măsuri, ori această atitudine de struț speriat nu este demnă la un așa nivel de reprezentare.

Apoi, nu pot să nu constat și ipocrizia primarului Chirica, membru PSD, ajuns primar exclusiv cu ajutorul PSD, susținut de majoritatea PSD din consiliul local, care dimineața înjură PSD și Guvernul și după-amiază își trece proiectele cu sprijinul PSD. Aceasta duplicitate imatură ne face să fim și mai izolați ca oraș, pentru ca lipsa de caracter a unui Primar PSD raportat la propriul partid, îi face pe toți ieșenii să sufere.

De aceea îi solicit respectuos domnului Chirica să își dea demisia din PSD, dacă tot îi critică când are chef, să aibă curajul să vină din nou în fața oamenilor să le ceară votul pe persoana fizică, dacă tot este convins că a făcut lucruri mărețe de când este primar”.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.