Rectorul de la Universitatea „Petre Andrei” a fost dus cu mascaţii la DNA UPDATE

Rectorul de la Universitatea „Petre Andrei” a fost dus cu mascaţii la DNA UPDATE

UPDATE 9 iunie: Patru persoane au fost duse astăzi, 9 iunie 2016, la audieri la sediul DNA Iaşi, printre care şi rectorul Sorin Bocancea. De la sediul universităţii au fost ridicate mai multe documente, la acţiune participând în jur de 30 de jandarmi.

UPDATE 8 iunie 2016: Judecătorii din cadrul Curţii de Apel Iaşi au admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Dan Melinte. În schimb, instanţa a respins propunerea formulată pe numele prodecanului Facultăţii de Drept de la UPA, Florin Dan Drugă, şi a dispus arestul la domiciliu în cazul acestuia.

Ştirea iniţială:

După ce la sfârşitul săptămânii trecute a ajuns pe la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, DNA Iaşi a trecut acum la mediul universitar, reţinându-l pentru 24 de ore pe prodecanul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei”.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, de la data de 6 iunie, respectiv 7 iunie 2016, a inculpaţilor:

DRUGĂ DAN – FLORIN, avocat în cadrul Baroului Iaşi, prodecan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi şi titular de curs la disciplinele Teoria Generală a Dreptului şi Drept Penal, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită,

MELINTE DAN, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2015 – 3 iunie 2016, inculpatul Drugă Dan – Florin, în calitate de prodecan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi şi titular de curs la disciplinele Teoria Generală a Dreptului şi Drept Penal, prin intermediul inculpatului Melinte Dan, a pretins de la un student suma de 18.900 lei în vederea înscrierii în anul al 3-lea de studii, la unitatea de învăţământ respectivă.

Înscrierea studentului urma să se realizeze în condiţiile în care acesta din urmă nu a susţinut în fapt examenele aferente anilor anteriori de studii, nu s-a prezentat la cursurile obligatorii şi nu a achitat taxele de şcolarizare la termenele prevăzute în Regulamentul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi.

În acest context, la data de 06 iunie 2016, inculpatul Drugă Dan – Florin a primit cu titlu de mită, de la studentul respectiv, suma de 19.000 lei din care, pentru „ajutorul” acordat, a remis ulterior inculpatului Melinte Dan 3.500 lei. În împrejurarea în care inculpaţii au primit suma de bani de la student, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 07 iunie 2016, inculpaţii Drugă Dan – Florin şi Melinte Dan urmează să fie prezentaţi Curţii de Apel Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcţiei de Operaţiuni Speciale şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.