Relu Fenechiu este liber! Primele declarații pe care le-a dat

Relu Fenechiu este liber! Primele declarații pe care le-a dat

Tribunalul Vaslui a respins ca nefondată contestația făcută de procurori la decizia Judecătoriei Vaslui, care hotărâse eliberarea condiționată a lui Relu Fenechiu. Decizia Tribunalului Vaslui este definitivă.

La ieșirea din penitenciar, Relu Fenechiu a declarat: „E o perioadă pe care nu o doresc nimănui, chiar dacă este un sport național în lumea politică din România. Vreau să îmi cer scuze de la cinci oameni nevinovați care au intrat cu mine în acest necaz, și care au intrat exclusiv datorită faptului că trebuia eu să fiu condamnat. Nu vreau să intru în amănunte, pentru că avem tot timpul în față. Îmi exprim regretul față de una dintre persoanele care m-au condamnat pe mine”, a declarat Relu Fenechiu, la ieșirea din detenție.

El a făcut referire și la judecătorul Sofica Dumitrașcu, afirmând că în timpul detenției a fost vizitat de aceasta la penitenciar pentru a-și cere scuze că l-a condamnat. „A fost una din persoanele care m-au condamnat pe mine, mă refer la doamna judecător Sofica Dumitrașcu, care mi-a făcut o surpriză incredibilă, venind la mine în detenție la Jilava și cerându-mi iertare. E verificabil acest lucru, documentele sunt publice cu siguranță (…) mi-a spus exact așa: Relu, te rog, iartă-mă, nu am avut ce face, doamna Stanciu ne-a spus că trebuie să fie o decizie luată în unanimitate. Mi-a spus tot atunci că a rugat-o pe doamna Stanciu să-i lase în pace măcar pe oamenii nevinovați care sunt condamnați alături de mine și care chiar nu au nicio vină și a spus că nu se poate, că așa trebuie să se întâmple”, a spus Fenechiu.

Fenechiu a mai afirmat că Sofica Dumitrașcu i-a promis că va declara aceste lucruri. „Dacă trăia, sunt convins, de fapt mi-a promis că, cu toate riscurile pe care le are, și le va asuma și va declara aceste lucruri. Dumnezeu a luat-o dintre noi, dar sunt convins că adevărul va ieși la iveală la un moment dat”, a declarat Fenechiu.

Întrebat fiind cum a fost perioada celor trei ani și jumătate petrecuți după gratii, fostul ministru al Transporturilor a răspuns că a fost „incredibil de greu pentru familie”, făcând astfel referire la decesul tatălui său la scurt timp de la încarcerare.

Fenechiu a dat, totodată, asigurări că nu mai este interesat de viața politică și nu va mai face afaceri cu statul.

„Nu mă mai întorc în politică, nu vreau să mai aud de afaceri cu statul român. Vreau să am grijă de familia mea. Voi face afaceri atât timp cât statul îmi va da voie să fac acest lucru. Un om face afaceri dacă e lăsat să și câștige ceva. Dacă statul român consideră că tot ceea ce câștig trebuie să îi dau lui, atunci va trebui să găsesc o soluție, pentru că trebuie să-mi întrețin și familia (…) Vedeți telefonul ăsta? Să presupunem că eu vi-l vând, cum am vândut transformatoarele și dumneavoastră spuneți că e scump și prost și vechi. Logic, îmi cereți banii înapoi, da? Dar dacă îmi cereți banii, trebuie să îmi dați telefonul înapoi sau nu?”, a spus Fenechiu.

El a afirmat că transformatoarele nu mai pot fi date înapoi, pentru că au fost vândute. „Totul a fost un mare bluf și e o decizie a unei instanțe în acest sens. Marea problemă e că în justiția din România nu mai există o cale de atac, dar o vom găsi”, a adăugat Fenechiu.

Judecătoria Vaslui a dispus în 29 iunie eliberarea condiționată a lui Relu Fenechiu, admițând astfel propunerea Comisiei de liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Vaslui, care a constatat că Fenechiu îndeplinește condițiile de a ieși din penitenciar anterior executării integrale a pedepsei pe care o avea de executat.

Relu Fenechiu a fost condamnat de Tribunalul Vaslui la cinci ani și jumătate de închisoare pentru mai multe fapte de corupție, în urma contopirii a două pedepse – una de cinci ani, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, și una de trei ani și zece luni, pentru trafic de influență în formă continuată și spălare de bani. De fapt, magistrații vasluieni au admis cererea formulată în instanță de Relu Fenechiu.

Judecătorii au contopit toate pedepsele primite de fostul ministru al Transporturilor atât în ianuarie 2014, în dosarul „Transformatorul”, cât și în noiembrie 2016, în speța în care, în calitate de deputat, ar fi primit 620.000 de euro de la o firmă de software pentru „sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea unor proiecte” derulate de Ministerul Justiției și o societate farmaceutică, cu acționar majoritar Ministerul Sănătății. Practic, magistrații Tribunalului Vaslui au reținut pedeapsa cea mai grea, de cinci ani, din dosarul „Transformatorul”, la care au mai adăugat un spor de șase luni, pedeapsa rezultantă fiind de cinci ani și jumătate.

Relu Fenechiu a fost condamnat, inițial, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Fostul ministru al Transporturilor a fost găsit vinovat de instanță pentru că, în perioada 2002-2005, prin firmele sale, ar fi vândut transformatoare și întrerupătoare uzate și vechi la prețuri de produse noi către Sucursala de Întreținere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituției.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.