Socoteala lui Vosganian faţă în faţă cu realitatea

Socoteala lui Vosganian faţă în faţă cu realitatea

Într-o conferinţă de presă susţinută ieri, 16 iunie, Varujan Vosganian (preşedintele partidului la Iaşi) şi Radu Botez (candidatul care nu a scos nici 5% în alegeri) s-au bătut cu pumnul în piept că vor avea viceprimar şi vicepreşedinte. Dorinţele lor sunt cât se poate de corecte, însă există câteva aspecte care nu prea pot fi ignorate.

În Consiliul Local, PSD are 14 consilieri din 27. Urmează PNL cu 8, ALDE şi PMP cu câte 2 şi independentul Postolache. Aşadar, PSD are majoritate simplă, Pentru proiectele de patrimoniu, ar avea nevoie de 18 voturi, ceea ce înseamnă că numai cei doi consilieri ALDE nu sunt de ajuns. În aceste condiţii, de ce să dai un viceprimar celor de la ALDE, riscând să nu aduni niciodată cele 18 voturi necesare? De fapt, ar cam trebui să fii cât se poate de… neexperimentat să faci acest lucru, în situaţia în care ai deja o majoritate liniştitoare. În rest, în funcţie de proiect, 4 voturi pot fi adunate şi fără să vitregeşti PSD de un post de viceprimar. Oricum, exact acum vom vedea cât este Mihai Chirica de om politic!

În Consiliul Judeţean, teoretic, lucrurile sunt puţin mai complicate. PSD are doar 17 consilieri din 37, PNL are 12, PMP – 3, ALDE – 3 şi UNPR – 2. Pentru a obţine 2/3, e nevoie de 25 de consilieri. Aşadar, să calculăm. Pentru o majoritate simplă, PSD se poate ajuta de UNPR (vechi partener al PSD) sau de PMP (Alin Aivănoaei, de exemplu, a lucrat deja cu PSD în mandatul tocmai încheiat). Aşadar, de ce să le dai celor de ALDE un post de vicepreşedinte? Exact ca la Consiliul Local, colaborarea cu ALDE nu te ajută să faci 25 de voturi. De fapt, în CJ ai nevoie şi de ALDE, şi de PMP, şi de UNPR. Credeţi dumneavoastră acum că PMP sau UNPR vor accepta un vicepreşedinte ca Vasile Şalaru sau ca Victor Chirilă? Oricât de politice ar fi calculele şi oricât de mare ar fi prietenia dintre Maricel Popa (cel despre care se spune că va fi ales preşedinte) şi Vasile Şalaru, mă îndoiesc, totuşi, că ceilalţi vor sta cu spatele drept, pieptul înainte şi ochii roată…

Aşadar, declaraţia de ieri a lui Vosganian (În judeţul Iaşi, PSD nu deţine majoritatea în consiliul judeţean şi e nevoie de sprijinul nostru. Vom avea o funcţie de vicepreşedinte. Încă nu am nominalizat persoana de la noi care va ocupa acest post”) mi se pare mai mult o încercare timidă de a forţa unele lucruri.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.