Un sătuc italian bulversează lumea ştiinţifică

Un sătuc italian bulversează lumea ştiinţifică

Satul Acciaroli, din provincia italiană Salerno, a reuşit performanţa de a bulversa lumea ştiinţifică. Din cei 1.000 de locuitori ai satului din sudul Italiei, 300 au depăşit vârsta de 100 de ani. Procentajul este neobişnuit şi a suscitat interesul unei echipe de cercetători conduse de cardiologul Alan Maisel. „Suntem primii care au obţinut autorizaţia de a studia populaţia din Acciaroli”, spune Maisel.

Nu numai că aceşti oameni trăiesc mult, dar, în plus, trăiesc şi bine, în sensul că aici există foarte puţine cazuri de maladii cardiovasculare sau de Alzheimer. Mai mult, oamenii de ştiinţă au constatat că „mulţi dintre locuitori fumează şi sunt supraponderali, dar au o sănătate bună”!

Care ar putea fi, totuşi, secretul lor, dacă nu tradiţionalul regim mediteraneean? Conform primelor constatări, un rol important l-ar putea juca rozmarinul. Bogat în calciu, fier şi în vitamina B, rozmarinul este compus din antioxidanţi şi anti-inflamatori şi este folosit de locuitorii din Acciaroli la fiecare masă. Aceeaşi săteni sunt mari fani de anşoa şi de plimbări pe crestele frumoşilor munţi din regiune.

Obiectivul pe termen lung al acestui studiu este să se afle de cel acest grup de 300 de persoane trăieşte atât de mult, procedându-se la o analiză genetică şi la o examinare a obiceiurilor de viaţă, cum ar fi alimentaţia şi sportul”, a concluzionat Maisel.

Rezultatele studiului ne-ar putea arăta, de asemenea, dacă obiceiurile cotidiene ale celor din Acciaroli pot fi aplicate peste tot în lume.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.