Hidra, sculptura contestată şi vandalizată din Iaşi, va fi scoasă la licitaţie. Opera de artă are un preţ de pornire de două mii de euro.
Ea a fost confundată, însă, cu un demon, motiv pentru care unii trecători au spus că se tem de ea și că o ocolesc de la distanță.
Banii obţinuţi din vânzarea sculpturii, vor fi donaţi către una dintre cauzele de care se îngrijeşte de Crucea Roșie Română.
Prima dată în faţa publicului în anul 2012, pe soclul pe care s-a aflat statuia lui Lenin în fosta Piaţă a Scânteii – actuala Piaţă a Presei Libere, „Hidra”, lucrarea sculptorului Costin Ioniţă, asemuită cu „un balaur cu şapte capete”, reprezintă o critică a clasei politice, după cum a mărturisit chiar artistul.
Reacţiile controversate la adresa ei nu s-au epuizat, mai ales că a reapărut în atenţie în acest an electoral.
„Ideea lucrării este că, până la urmă, clasa politică s-a schimbat doar la faţă, dar în esenţă este aceeaşi.
E o temă care reprezintă politica postdecembristă.
De ce Hidra? Pentru că Hidra este monstrul mitologic cu sânge otrăvit şi posibilităţi de regenerare infinite.
Cele şapte capete ale Hidrei au forma unor trandafiri ce răsar din trupul decapitat al statuii lui Lenin.
Lucrarea a făcut parte din «Proiect 1990» şi a fost expusă prima dată chiar pe soclul statuii lui Lenin din Piaţa Presei Libere”, a explicat Costin Ioniţă.
Lucrarea reprezentată printr-un mănunchi de şapte plante carnivore care cresc direct din corpul lui Lenin, este o metaforă artistică care poate trezi controverse.
Aşa cum s-a întâmplat şi anul acesta, când sculptura a revenit în faţa marelui public în februarie, într-o expoziţie organizată la Iaşi, în cadrul proiectului „Luna Sculptorilor Români”.
Confundată cu un demon, „Hidra” lui Costin Ioniţă a fost vandalizată de o doamnă care a lovit impresionanta lucrare cu pumnii şi cu picioarele.
Alţii au spus că se tem de ea şi că o ocolesc de la distanţă, argumentând că „sperie copiii”.
Şi toate aceste cazuri recente au determinat organele de poliţie să ia măsuri și să o păzească!
Citește și Gemenele pe care nu le deosebeşte nimeni