Pe ecranul unui smartphone se găsesc până la 600 de microbi, adică de 30 de ori mai mulţi decât vasul de WC, unde au fost găsite 20 de bacterii.
Maite Muniesa, cercetătoare la Departamentul de Microbiologie a Universităţii din Barcelona (UB), a prezentat un studiu privind bacteriile din locuinţe, în care au fost recenzate rezultatele unui sondaj realizat în 1.000 de case şi periodicitatea cu care se face curăţenie.
Una dintre concluzii a fost că bacteriile găsite pe ecranele de smartphone sau tablete sunt de acelaşi tip cu cele descoperite pe lavetele sau bureţii de menaj.
Potrivit studiului, circa 20 % din infecţiile alimentare sunt contractate în casă, iar Muniesa a avertizat că blatul de bucătărie trebuie dezinfectat periodic: pe această suprafaţă se realizează dezosarea unui pui şi tot aici se taie apoi o roşie.
În ceea ce priveşte zonele umede, acestea sunt un paradis al microbilor, având în vedere că aceştia proliferează rapid în acest mediu, dând drept exemplu mucegaiul din băi sau duşuri. Prosoapele umede, periuţele de dinţi şi vasul de WC sunt medii prielnice pentru acest tip de ciuperci sau bacterii.
În pofida prezenţei microbilor în locuinţe, cercetătoarea spaniolă consideră că nu trebuie să devenim obsedaţi de curăţenie, ci doar „să avem mai multă grijă” şi să ne însuşim deprinderi mai sănătoase.
Citește și Cine a inventat EEG-ul? Ce înseamnă EEG?