În ultimele 24 de ore, subunitățile de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Mr. Constantin Ene” al județului Bacău au intervenit pentru stingerea a 8 incendii de vegetație uscată.
„Menționăm că incendiile s-au manifestat în opt localități din județul Bacău (Podiș, Gura Văii, Lupești, Brătila, Berzunți, Dealul Perchiu, Horgești și Cucuieți), afectând o suprafață totală de 39,1 hectare.
Dat fiind numărul misiunilor pentru stingerea incendiilor, acțiunile au presupus un efort semnificativ, implicând 77 de pompieri, voluntari ISU și membri ai serviciilor voluntare pentru situații de urgență, care au utilizat 10 mijloace de intervenție.
Amploarea evenimentelor a fost redată nu doar de suprafața incendiată, ci mai ales de perioada scurtă în care s-au produs incendiile, toate acestea fiind anunțate prin apelarea numărului unic 112, în intervalul orar 13:10-14:55.
Aducem în atenția cetățenilor faptul că incendiile de miriști și vegetație uscată se pot extinde inclusiv la fondurile forestiere.
În acest context, facem un apel către populaţie să respecte interdicţiile privind focul deschis pentru arderea vegetației uscate!
De reținut este faptul că, în anii anteriori au existat situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat chiar și victime omeneşti.
Amintim faptul că un rol important în prevenirea incendiilor îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.
Menționăm că în cursul zilei de ieri, ca urmare a incendiilor de vegetație uscată, Inspecția de Prevenire a aplicat trei sacțiuni cu amendă în cuantum de 10.000 lei.
În conformitate cu prevederile articolului 96 alin. (3), Capitolul XV din O.U.G. nr. 195/22.12.2005 privind protecţia mediului „încălcarea obligației proprietarilor și deținătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurilor, stufulului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție si se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice”.
Precizăm faptul că inspectorii de prevenire au realizat și vor continua să desfășoare activități de informare preventivă și control, pentru a verifica modul în care sunt respectate măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor”, a declarat lt.col. Andrei Grecu, purtător de cuvânt ISU Bacău.
Sursa foto: arhiva
Citește și Incendiu puternic la Slănic Moldova