Pentru cine a avut urechi să audă, Laura Codruţa Kovesi a reusit să arate, în doar două fraze, care este de fapt opinia sa în privinţa numirii politice a procurorilor.
Pe de o parte, a spus că numirea sa la şefia parchetului european va fi rezultatul unei decizii politice, iar pe de altă parte a lăudat protestul magistraţilor din România, spunând că aceştia se luptă „împotriva subordonării justiţiei de către politic”! Cu alte cuvinte, numirea sa ca procuror-şef poate fi una politică, în timp ce restul procurorilor nu pot fi numiţi politic!!!
Deci, ca am rămas cam nelămuriţi, porcurorii, indiferent de locul în care activează, pot fi numiţi politic? Independenţa procurorilor se aplică doar la fraieri? Oare fanii doameni Kovesi ce părere au? Asta, bineînţeles, dacă au capacitatea de a avea vreo părere….
Laura Codruţa Kovesi a declarat miercuri, 27 februarie, la revenirea în ţară de la Bruxelles, că decizia privind procurorul şef european va fi una politică, urmare a unor negocieri, şi că a mers ca profesionist să candideze, neavând susţinerea Guvernului român.
„Acest vot nu este doar pentru mine, acest vot este pentru tot sistemul de justiţie român, acest vot este pentru toţi cetăţenii din România care în ultimii ani au susţinut lupta anticorupţie şi statul de drept, este un vot peentru toţi procurorii şi judecătorii din Europa care lucrează sub presiune (…). Sunt onorată că am trecut prima în urma interviului susţinut în comisia tehnică, sunt onorată pentru votul de astăzi, dar trebuie să aşteptăm decizia care se va lua de către politicieni, va fi o decizie politică, în urma unor negocieri între Consiliu şi Parlamentul European. Ceea ce a depins de mine eu am făcut. Mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut, a fost foarte importantă încurajarea”, a delarat Kovesi.
În acelaşi timp, Laura Codruţa Kovesi a declaratcă susţine protestul magistraţilor care se luptă „cu îndârjire contra subordonării justiţiei de către politic”!
„Aş vrea să spun că sunt alături de colegii mei procurori şi judecători pentru tot ce se întâmplă în aceste zile în justiţia din România, este ceva extrem de grav, este un protest prin care colegii mei şi-au suspendat activitatea, se luptă cu îndârjire împotriva subordonării justiţiei de către politic, se luptă cu îndârjire împotriva adoptării unor modificări legislative care contravin normelor europene, contravin tututor recomandărilor făcute de GRECO şi Comisia de la Veneţia”, a declarat fostul procuror-şef DNA, la sosirea pe Aeroportul Henri Coandă Bucureşti.
În urma unui vot secret, miercuri, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kovesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Votul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte. Laura Codruţa Kovesi a obţinut 12 voturi în Comisia CONT din Parlamentul European. Pe locul doi a fost Francois Bohnert- 11 voturi, iar Andres Ritter a primit un vot. Următoarele etape vor fi decise în Conferinţa Preşedinţilor din 7 martie, afimă agenţia Medifax.