Muzeul „Vasile Pârvan” organizează un adevărat maraton cultural – ştiinţific generat de cea de-a XVI- a ediţie a Sesiunii Internaţionale de Comunicări Ştiinţifice.
Timp de două zile, în intervalul 28-29 mai mai, specialiştii din ţară şi Republica Moldova vor prezenta şi dezbate problematici legate de preocupările şi realizările din domeniile lor de cercetare. Astfel, la Secţia de Arheologie-Istorie organizatorii propun două teme: pentru secţiunea preistorie, tema: Noi contribuţii în cercetarea preistoriei, iar pentru perioada primului mileniu creştin, tema: Arheologia mileniului I d.Cr. la est şi vest de Prut. Departamentul astronomie propune tema: Momente importante în istoria astronomiei româneşti, Secţia Memorialistică ne invită la dezbaterea cu tema: Incursiuni în memorialistica românească (I), iar secţia Bibliologie şi Literatură ne propune tema: Verba volant, scripta manent – studii şi cercetări. Secţia de Ştiinţele Naturii va fi prezentă cu tema: Ştiinţele vieţii şi ale pământului.
Deschiderea lucrărilor va avea loc vineri, 28 mai, ora 10.30 la sediul central al muzeului, prilej cu care vor fi lansate şi revistele „Acta Musei Tutovensis” şi „Perseus”.
În afara programului sesiunii de comunicări am pregătit publicului nostru o avalanşă de alte evenimente. La ora 13.00, la sediul central vom lansa volumul lui Ernst Christoph Dobel „Peregrinările lui E, Ch. Dobel printr-o parte a Europei, în anii 1830-1836”, prezintă scriitorul Lucian Vasiliu şi dr. Alexander Rubel. La ora 13.30 la acelaşi sediu vom vernisa expoziţia „Echipamente ştiinţifice din istoria Observatorului Astronomic Bucureşti”, prezintă Sorin Marin – documentarist. La ora 19.30, tot la sediul central, va fi vernisată expoziţia „Ex Nihilo Nihil” a cunoscutului gravor Zuzu Caratănase, prilej cu care publicul va putea viziona şi câteva lucrări semnate de artişti celebrii, cum ar fi: Albrecht Durer, Peter Paul Rubens, Giambatista Piranesi, Francisco Goya şi Salvador Dali, lucrări din colecţia avocatului bucureştean George Şerban. Evenimentul va fi vernisat de criticul de artă dr. Mihai Plămădeală. Seara se va încheia cu un spectacol susţinut de soprana Mădălina Bourceanu membră a Filarmonicii din Braşov, şi pianista Lioara Raluca Frăţilă, lect. univ. dr. al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov.
Citește și Judecătoarea care a eliberat violatorul unei fetițe de 13 ani, suspendată timp de 6 luni
Programul integral, al celor două zile de manifestări, poate fi consultat pe site-ul www.muzeulparvan.ro şi pe adresa de Facebook a instituţiei.
Intrarea la aceste evenimente se va putea face în conformitate cu prevederile emise de Ministerului Culturii la data de 20 05 2021 în care se arată că participarea la astfel de evenimente se poate face în următoarele condiţii: „participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoOV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore”.