Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) mai are libere doar 308 de locuri la buget, la ciclul de licență, pe care le va scoate la concurs de luni, 11 septembrie, în cadrul admiterii din toamnă.
Există două facultăți care nu vor desfășura deloc admitere începând de luni, 11 septembrie, și anume Facultatea de Automatică și Calculatoare și Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, fiindcă și-au ocupat atât locurile de la buget, cât și locurile de la taxă în sesiunea de admitere din iulie 2017. Pe lângă acestea, mai există două facultăți care nu mai au disponibile locuri la buget și vor avea doar locuri la taxă – Facultatea de Mecanică și Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.
„Se pare că promovarea Universității pe care am realizat-o foarte intens în ultimul an, dar și noua metodă de admitere pe care am introdus-o din acest an, au făcut ca numărul de candidați care s-au înscris la Universitatea Tehnică să crească substanțial față de anii trecuți. Acum avem un număr de locuri libere rămase la buget semnificativ mai mic față de cel din sesiunea trecută de admitere, în toamnă. Luni începem admiterea din toamnă care va dura o săptămână; vor fi patru facultăți la care nu vom organiza admitere la buget și, de asemenea, suntem absolut convinși că facultățile care au acum un număr mai mic de candidați, vor ocupa locurile rămase libere în următoarele cinci zile. Comparativ cu anul trecut, ne bucurăm că avem 300 de candidați pe locurile pentru cei din Republica Moldova, Ucraina și români de pretutindeni”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
Succesul noului sistem de admitere este confirmat și de comparația cu cifrele de anul trecut universitar, când au rămas 592 de locuri libere înaintea sesiunii de admitere din toamnă, cu 284 mai multe decât anul acesta.
Cele mai multe locuri libere la buget au rămas la Facultatea de Textile-Pielărie și Management Industrial, 92 dintr-un total de 185, Facultatea de Ingineria Chimică și Protecția Mediului, 73 dintr-un total de 141, și Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului, 48 dintr-un total de 167. La restul facultăților există, în medie, 20 de locuri libere la buget și mai multe locuri disponibile la taxă.
O procedură simplificată, în avantajul studenților
Începând cu anul acesta, TUIASI a implementat un sistem nou de admitere prin care candidatul se poate înscrie la oricâte facultăți și specializări dorește cu un singur dosar și plătind o singură dată taxa de admitere. Mai mult, candidații se pot înscrie la TUIASI completând formularul online de acasă, accesibil la adresa https://www.admitere2017.tuiasi.ro.
Cu ajutorul formularului online, viitorii studenți pot bifa, în ordinea preferințelor, toate facultățile și toate specializările la care vor să se înscrie și pot alege dacă vor să intre în concurs și pentru locurile la taxă (în cazul în care nu prind un loc la buget) sau doar pentru locurile bugetate. TUIASI este una dintre primele universități din țară care modifică sistemul de admitere într-unul modern și dinamic, cu o structură arborescentă, care vine în ajutorul candidatului: mai puține taxe și mai puțin efort depus la admitere.
Sistemul de admitere este unul complex, informatizat integral și realizat „în casă” de către o echipă TUIASI. Cu ajutorul acestuia, candidații pot selecta printr-un singur formular, fie că aleg să îl completeze online sau în format tipărit, la comisiile de admitere, oricâte specializări doresc de la oricâte facultăți ale Universității, iar sistemul îi va repartiza în funcție de medii și de ordinea preferințelor absolvenților de liceu.
Acest sistem va asigura de asemenea și o mai echitabilă distribuție a studenților pe locurile facultăților, ținând bineînțeles seama de ordinea opțiunilor acestora. Distribuția pe locuri se va face în timp real și va putea fi urmărită pe site-ul TUIASI în perioada 10 – 17 septembrie.
Candidații care au optat pentru completarea formularului online, cu toate opțiunile în ordinea preferințelor, date despre liceul absolvit, diplomă, date personale șamd, trebuie să vină cu dosarul cu acte la facultatea unde au prima opțiune, abia atunci sunt considerați înscriși în totalitate. Candidații care completează formularul dar nu aduc dosarul la facultate nu intră în concurs.