ANI a avut câştig de cauză la Curtea de Apel Bacău, într-un litigiu civil cu fugarul Ionel Arsene, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ. Acestuia i se va reverifica averea.
În luna mai a anului trecut, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că a constatat diferenţe între averea şi veniturile obţinute de fostul şef al legislativului nemţean, astfel că s-a adresat instanţei de judecată menţionate.
Procesul şi-a urmat cursul şi se pare că Ionel Arsene a avut susces de cauză în a-și justifica averea.
Cu acest lucru nu au fost de acord reprezentanţii ANI, care au contestat decizia magistraţilor, tot la instanţa băcăuană, cerând reverificarea aspectelor sesizate, fiind vorba despre suma de 196.100 de lei.
Vineri, 23 iunie 2023, magistraţii au admis acţiunea formulată de ANI.
„Admite acţiunea. Anulează Ordonanţa de clasare nr. 2/2022 emisă de Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Bacău. Trimite cauza la Comisia de Cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Bacău în vederea reluării cercetării.
Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei, azi 23.06.2023“, au decis judecătorii.
Anul trecut, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate de 196.100 lei, circa 43.500 de euro între averea dobândită şi veniturile realizate de către Ionel Arsene, preşedintele CJ, împreună cu familia, în perioada exercitării mandatului.
Şi a urmat sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bacău.
Reamintim că pe 10 martie 2023, magistraţii de la Curtea de Apel Braşov au decis ca preşedintele legislativului nemţean să execute o pedeapsă de 6 ani şi 8 luni de detenţie, în urma acuzaţiilor de corupţie din perioada când era deputat în Parlamentul României, acum vreo zece ani.
A fost judecat pentru trei fapte de corupţie, iar în primă instanţă, la Tribunalul Bacău, decizia a fost de 8 ani şi 4 luni de închisoare.
Soluţia a fost contestată de acuzat, iar magistraţii braşoveni au constatat că pentru una dintre învinuiri a intervenit prescripţia, astfel că pedeapsa i-a fost redusă.
Înainte de sentinţa definitivă, Arsene a fugit în Italia, magistraţii de acolo refuzând extrădarea.
Fapta prescrisă este cea în care acuzatul a fost denunţat de fostul primar Gheorghe Ştefan, care a susţinut că i-ar fi dat, în 2013, suma de 100.000 de euro, pentru a interveni la conducerea ANI, în tentativa de a-l „anihila“ pe preşedintele de la acea vreme al CJ, Culiţă Tărâţă. Ideea era ca acesta să fie declarat incompatibil.
„ANI a sesizat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Arsene Ionel a infracţiunii de fals în declaraţii, întrucât nu a menţionat în declaraţiile de avere completate în perioada 2017 – 2018, suma de 196.100 lei, reprezentând împrumuturi acordate în nume personal unei societăţi comerciale“, preciza ANI.
Citește și Tehnologie de ultimă oră pentru tunelurile de pe autostrada A1