Un raport întocmit de Agent Green și EuroNatur a scos în evidență faptul că pădurile din România sunt lipsite de protecție, copacii fiind în continuare tăiați fără discernământ.
Guvernul român a fost pus sub observație de Comisia Europeană pentru că nu a gestionat tăierile ilegale de păduri în siturile Natura 2000 de când Agent Green, ClientEarth și EuroNatur au depus o plângere.
Înainte de investigațiile pe teren, au avut loc diverse analize, care au inclus evaluarea sateliților, evaluări și analize ale datelor din Sumal 2.0 (baza de date publică românească de autorizații de exploatare forestieră).
S-a pus accentul pe acele situri care fac obiectul procedurii de încălcare a dreptului comunitar din România de infringement.
Concluziile activiștilor de mediu despre situl Natura 2000 Bârnova
Bârnova are o suprafață totală de 12.234 ha și este dominată de păduri de stejar dacic și carpen, precum și de păduri de păduri de fag.
O parte din arbori au vârste impresionante de 120 – 170 de ani, în medie, și, prin urmare, a avut loc o monitorizare pe teren pentru a se compara cu siturile din plângere.
Aceste păduri mature sunt situate în apropierea orașului Iași și sunt importante pentru drumeții, turism și calitatea aerului pentru oraș.
Cu toate acestea, aceste păduri bătrâne sunt vizate de exploatări comerciale agresive care au ca scop rapid îndepărtarea rapidă a cât mai mult lemn posibil.
Pădurile din această zonă se află la mai puțin de 5 km de orașul Iași, cu un management forestier minim.
Exploatarea forestieră progresivă are loc peste drum de o mică zonă strict protejată numită Rezervatia Pietrosu.
Pădurea din această rezervație are aceeași vârstă și compoziție ca și pădurea care este exploatată.
Prin urmare, nu este clar de ce protecția strictă se aplică doar unei mici parcele de 80 ha și nu la întreaga zonă, având în vedere că ambele prezintă caracteristici de pădure bătrână.
Odată ce exploatarea forestieră progresivă va fi finalizată, această pădure va fi grav degradată și nu va mai putea funcționa ca o habitat sănătos pentru toate speciile dependente de pădurile mature.
Poieni
În zona Poieni, de pe raza Ocolului Silvic Lunca Cetatuii, pădurile au o vechime cuprinsă între 120-130 de ani, cu o evoluție activă de exploatare forestieră activă, intenționând fiind de eliminare a aproximativ 4500 mc în decurs de 3 luni.
Lipsesc toate planurile și înregistrările detaliate ale pădurii, inclusiv harta detaliată.
Grupurile locale din zonă folosesc în mod activ pădurea pentru drumeții, ciclism, alergare și observarea faunei sălbatice, conform mai multor discuții cu localnicii.
Aceștia au observat că exploatarea forestieră comercială în zonă, degradează padurea pe care o folosesc adesea.
Grupurile locale solicită acum ca această zonă să devină un parc natural, ceea ce ar implica o anumită protecție strictă (de obicei în jur de 50%).
Tomești
În zona Tomești este un peisaj puternic fragmentat, care a fost supus mai multor permise de exploatare forestieră.
Accesul pe jos la sit a fost blocat de către muncitori. Prin urmare, au fost folosite imagini filmate cu drona pentru a înțelege nivelul de degradare.
Zona trebuie să fie revizitată din nou.
Analiza fotografiilor raportate în Sumal pentru această zonă arată camioane care părăsesc siturile de exploatare forestieră cu rumeguș.
Acest lucru este controversat, deoarece buștenii mari sunt potențial tăiați în pădure și nu sunt declarați.
Această zonă este, de asemenea, utilizată de comunitatea locală pentru drumeții, ciclism, alergare, observarea faunei sălbatice și pentru a face ca această zonă să fie protejată împotriva exploatării forestiere.
Aceștia au înaintat o cerere pentru a proteja în continuare zona, dar nu a fost impus niciun moratoriu asupra exploatării forestiere în această zonă.
Citește și Muncitorii lui Umbrărescu fac spectacol pe șantiere