Orașul Slănic-Moldova și primarul Gheorghe Baciu au demonstrat din nou că au găsit soluții concrete pentru a rezolva problema urșilor care își abandonează habitatul natural pentru a coborî în mijlocul stațiunii, punând în pericol viețile și bunurile oamenilor.
Noaptea trecută (marți/miercuri), prin acțiunea concentrată a tuturor factorilor implicați în prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urși asupra persoanelor și bunurilor acestora, primăria Slănic-Moldova a reușit capturarea unei ursoaice și relocarea acesteia la limita fondului de vânătoare.
Echipa de intervenție a fost coordonată de primarul orașului Slănic-Moldova, dl Gheorghe Baciu.
Anul trecut, în luna iunie, într-o ședință a echipei de intervenție, care este structura special creată pentru rezolvarea problemei urșilor, conform legii, s-a hotărât capturarea și relocarea urșilor care puteau coborî în stațiune.
Această echipă de intervenție, coordonată de primarul Gheorghe Baciu, a trimis adrese la toate fondurile de vânătoare și la gărzile forestiere, fără niciun rezultat.
În luna august a anului trecut, unul dintre urși a fost capturat, iar un al doilea a fost împușcat.
În ceea ce privește cel de-al treilea urs, în fapt o ursoaică, s-a decis relocarea sa la capătul fondului de vânătoare, care se termină pe munții Nemira.
Inițial, s-a încercat capturarea ursoaicei în zona blocurilor din Slănic-Moldova, iar după aceea capcana a fost mutată în zona pompierilor. După trecere anotimpului rece, s-a continuat „momirea” ursului în zona Institutului de Balneologie, chiar în spatele Institutului.
Săptămâna trecută s-a convocat echipa de intervenție, iar în noaptea de marți spre miercuri (28/29 mai 2024) s-a reușit capturarea ursoaicei de 6-7 ani.
De menționat este faptul că s-a respectat în întregime procedura de capturare și tranchilizare.
Apoi, ursoaica a fost microcipată, crotaliată și dusă la limita fondului de vânătoare.
Întreaga operațiune a durat aproximativ 7 ore.
În felul acesta, respectându-se procedurile în vigoare, a fost salvat și animalul, iar oamenii nu au fost puși în niciun pericol.
Primăria Slănic-Moldova, prin vocea primarului Gheorghe Baciu a anunțat că va continua acest mod de relocare a urșilor care coboară în stațiune.
Trebuie amintit faptul că Slănic-Moldova este prima unitate administrativ-teritorială din țară care a cumpărat o cușcă omologată pentru capturarea urșilor, această măsură fiind luată în urmă cu circa doi ani și jumătate.
Scopul achiziționării acesteia este acela de la înlătura urșii și de a proteja turiștii și populația de aceste animale.
Citește și Cancerul poate fi împiedicat să se răspândească!
Vedeti si aici (merita): https://www.youtube.com/watch?v=V_AdnjD8W8o