13 tone de carne de curcan importate din Ungaria, ţară cu restricţii din cauza gripei aviare, au ajuns în mai multe judeţe din ţară, inclusiv în județele Iaşi, Bacău, Neamţ sau Vaslui. Doar 38 de kilograme de carne au mai reuşit inspectorii sanitar-veterinari să retragă de la vânzare, relatează observator.tv.
Din cele 17 tone de carne de pasăre importate din Ungaria, 13 tone au fost distribuite în 26 de judeţe. Carnea a ajuns în trei depozite şi de acolo mai departe.
În cele trei depozite care au achiziționat carnea de pasăre, au mai rămas în momentul intervenției ANSVSA 3,3 tone, dintre care inspectorii au neutralizat 38 de kilograme, mai scrie sursa citată.
Restul de 13 tone au fost distribuite deja în 26 de județe din România: Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov și Bihor.
Ca urmare, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene.
Reprezentanții Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) județene din cele 26 de județe au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.