Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 7 aleşi locali.
HARABAGIU GABRIEL VASILE, fost viceprimar al municipiului Iaşi şi fost Consilier local în cadrul C.L. Iaşi.
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV ŞI SESIZARE PARCHET.
În perioada exercitării mandatului de viceprimar (2016 – 2020), HARABAGIU GABRIEL VASILE a semnat la data de 21 ianuarie 2020 actul adiţional la contractul de închiriere din data de 01 septembrie 2015 între Primăria Mun. Iaşi şi societatea comercială în cadrul căreia soacra şi socrul acestuia au deţinut calitatea de angajaţi cu contract individual de muncă.
Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019.
Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către HARABAGIU GABRIEL VASILE a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea atribuţiilor de viceprimar, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru afinii săi de gradul I, şi anume a semnat Actele adiţionale din data de 30 ianuarie 2018, 27 decembrie 2018 şi 21 ianuarie 2020 la Contractul de închiriere din data de 01 septembrie 2015.
Alte stări de incompatibilitate identificate de ANI:
RUGINĂ MARIA TEREZA, Consilier local în cadrul C.L. al oraşului Hârlău, Jud. Iaşi
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În calitate de consilier local, a participat la deliberarea şi adoptarea Hotărârii C.L. al oraşului Hârlău din data de 29 octombrie 2021 privind desemnarea reprezentanţilor C.L. în Comisia de evaluare a probei de interviu pentru concursul de ocupare a funcţiilor de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din oraşul Hârlău, iar ulterior a participat la acest concurs fiind declarată promovată în funcţia de director adjunct. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003 coroborat cu art. 228, alin. 1) din O.U.G. nr. 57/2019.
OSVATH CSABA, Primar al Comunei Acăţari, Jud. Mureş
SESIZARE PARCHET
Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către OSVATH CSABA a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea atribuţiilor de primar, a semnat mai multe contracte, încheiate de către Primăria comunei Acăţari, cu două asociaţii în cadrul cărora a deţinut funcţia de vicepreşedinte, respectiv deţine calitatea de membru fondator.
HAIDUC GHEORGHE, Consilier local în cadrul C.L. al oraşului Buşteni, Jud. Prahova
INCOMPATIBILITATE
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 octombrie 2020 – 22 octombrie 2021, întrucât a exercitat simultan cu funcţia de consilier local şi activitatea de voluntar în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Buşteni, încălcând astfel prevederile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003 coroborat cu prevederile art. 18 din H.G. nr. 1579/2005.
GHERASĂ RADU, Consilier local în cadrul C.L. al Com. Rădăuţi-Prut, Jud. Botoşani
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În perioada exercitării mandatului de consilier local (2020-2024), a participat la deliberarea şi adoptarea Hotărârii C.L. al comunei Rădăuţi-Prut din data de 31 martie 2021 privind iniţierea procedurii de concesiune prin atribuire directă a suprafeţei de 200,15 ha păşune aflată în proprietatea privată a comunei Rădăuţi-Prut, iar ulterior a încheiat cu Primăria comunei Rădăuţi-Prut la data de 14 mai 2021 Contractul de concesiune pentru suprafaţa de pajişte aflată în domeniul privat al comunei Rădăuţi-Prut. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 228, alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019.
COLŢEA GHEORGHE, Consilier local în cadrul C.L. al Com. Crizbav, Jud. Braşov cu atribuţii de Viceprimar
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În calitate de consilier local, a iniţiat un proiect de hotărâre ce a stat la baza adoptării Hotărârii C.L. din data de 26 februarie 2021 privind modernizarea şi asfaltarea unui drum de exploatare, respectiv a participat la adoptarea şi votarea respectivei Hotărâri, în condiţiile în care drumul deserveşte un imobil pe care îl deţine în proprietate, existând, astfel, posibilitatea obţinerii unui avantaj patrimonial. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 şi art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019.
DOSPINESCU SORIN NARCIS, fost Consilier local în cadrul C.L. al Com. Strugari, Jud. Bacău
INCOMPATIBILITATE
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de consilier local (2016 – 2020), întrucât a exercitat simultan cu funcţia de consilier local şi o funcţie contractuală în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Strugari, realizând venituri în cuantum de 111.304 Lei. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003 şi prevederile art. 91, alin. (3), teza 1 din acelaşi act normativ.
Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
Persoanele menţionate au încălcat următoarele prevederi legale:
– art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie”;
– art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”;
– art. 77 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „conflictele de interese pentru preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene sau consilierii locali şi judeţeni sunt prevăzute în art. 46 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare”;
– art. 88, alin. (1), lit c) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: (…) c) calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului judeţean ori al prefecturii din judeţul respective”;
– art. 228, alin. (1), lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019, potrivit căruia „Regimul general aplicabil conflictului de interese pentru aleşii locali (1) Alesul local aflat în conflict de interese în condiţiile prevăzute de cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare, are obligaţia să se abţină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ, de la încheierea sau participarea la încheierea actului juridic respectiv, care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru: a) soţ, soţie sau rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv (…)”;
– art. 18 din H.G. nr. 1579/2005, potrivit căruia „activitatea de voluntar într-un serviciu de urgenţă voluntar este incompatibilă cu exercitarea funcţiilor de primar, viceprimar, secretar al primăriei şi consilier local”;
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective (…)”.
„Persoana (…) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
Citește și În ce hal a ajuns! Copiază ce spun alții și se dă patriot!